Alex Găvan, nou succes românesc la peste 8000m, fără oxigen suplimentar

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Marți, 23 iulie 2019, 14:40
Pe 18 iulie, ora 12, ora României, alpinistul Alex Găvan a reușit să atingă vârful Gasherbrum 2, de 8035 de metri, din munții Karakorum, Pakistan, fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Cu această reușită, el și-a trecut astfel în palmares al șaptelea vârf de peste opt mii de metri. 

Expediția, începută pe 14 iunie și planificată să dureze aproape două luni de zile, a ajuns la final, după ce, în timpul ultimei etape de aclimatizare la 7000 de metri, Găvan și echipa sa au intuit potențialul momentului și au pornit din tabăra trei ascensiunea finală către vârf, ascensiune care a durat 17 ore.

În această expediție, Găvan i-a avut ca parteneri de coardă pe Don Bowie (peste 19 expediții himalayaene la activ, printre altele, cu vârfurile K2 (8611m) și Annapurna (8081m) urcate fără oxigen suplimentar, cu care Găvan s-a cunoscut în timpul operațiunii de salvare organizată pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, în 2008) și Lotta Hintsa (Finlanda). În timpul escaladei finale, din cauza unor considerente obiective, Don și Lotta au fost nevoiți să renunțe la ascensiune, Găvan atingând vârful în manieră solitară. Don și Lotta urmează să reia ascensiunea vârfului în zilele următoare.

Alex Găvan, nou succes românesc la peste 8000m, fără oxigen suplimentar

În timpul perioadei de aclimatizare, între tabăra de bază, de la 5000 de metri altitudine, de pe ghețarul Abruzzi și vârf, au fost stabilite trei tabere intermediare la înălțimile de 5900m, 6400m și 7000m.

Abia revenit din ascensiune în tabăra de bază, Alex Găvan a declarat: „Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don și Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopți la altitudinea de 7000 de metri și astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni și a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament și provizii pentru numai șase zile de stat sus pe munte. În final, cele șase zile s-au trasformat în nu mai puțin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de baza în vreo expediție. A fost un efort extrem de dur și de intens, cu cinci nopți consecutive petrecute la peste 7000 de metri.” – a transmis Alex Găvan.

Alex Găvan, nou succes românesc la peste 8000m, fără oxigen suplimentar

Expediția aceasta a fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 și 2016. În total, alpinistul a petrecut mai bine de șapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan: „Întotdeauna am privit munții cu reverență, i-am privit ca având propria lor personalitate, propriul lor caracter. La fel de unici ca și noi, oamenii. Nu există doi munți la fel, nu există două vârfuri la fel. De unde, pentru o ascensiune reușită, de fiecate dată, abordarea trebuie să fie una extrem de personală și personalizată. Simt Gasherbrum 2 ca pe o formă de manifestare nonbiologică a vieții, a materiei. Am ajuns să privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual”, – a mai spus Alex Găvan.

Alexandru Găvan este un alpinist și fotograf, primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum I și Makalu. La data de 2 octombrie 2006, când a urcat pe Cho Oyu, a devenint cel mai tânăr alpinist român care a reușit ascensiunea unui optmiar: „Într-un fel, consider Gasherbrum 2 ca fiind pentru mine optmiarul 7.1. Optmiarul numărul 7 va fi mereu cel constituit de către cele trei școli pe care le-am ridicat de la zero în urma cutremurului din Nepal, din 2015.”

Alex Găvan, nou succes românesc la peste 8000m, fără oxigen suplimentar

Alex Găvan dedică expediția pe Gashebrum 2 memoriei a doi oameni și prieteni extraordinari, Simone la Terra și Kumar Rai, cât și celui ce a fost Mihai „Galiani” Cioroianu, primul român pe acest vârf.

Sursă foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!