Inception, un succes „inteligent” de box office

De Nicoleta Galeteanu pe

Ultimul film al lui Christopher Nolan, de la „The Dark Knight” încoace, „Inception” vine să sfideze aşteptările criticilor care considerau că filmul este prea inteligent ca să aibă succes de box office.
Pentru a doua săptămână la rând, „Inception/ Începutul” este liderul clasamentului american, reuşind încasări de peste 43,5 milioane de dolari.

Filmul, care se lansează mâine şi în România, nu se bucură doar de încasări spectaculoase, ci şi de cronici dintre cele mai bune din partea criticilor, astfel că thrillerul psihologic face senzaţii nu doar în cinematografe, ci şi în presă.

Una dintre primele opinii pozitive asupra filmului este publicată în revista Rolling Stones, care atrage atenţia în schimb că prin Inception, regizorul supraestimează inteligenţa publicului cinefil, acesta fiind prea complicat pentru a fi înţeles la o primă vizionare.

Deşi filmul ar putea fi identificabil pe alocuri cu James Bond sau The Matrix, „Inception” străluceşte cu o intensitate proprie”, notează Peter Travers, potrivit publicaţiei The New York Post.

„Încrederea în inteligenţa publicului s-ar putea să îl coste pe Nolan la box-office, pentru că suntem atât de obişnuiţi să fim luaţi drept idioţi”, adaugă cronicarul.

Jurnaliştii de la Telegraph titrează cronica citând una dintre replicile de referinţă ale personajului principal Cobb, intrepretat de Leonardo DiCaprio  – „Într-o minte inconştientă, ideea este cel mai rezistent parazit”.

Aceştia apreciază complexitatea scenariului propus de regizor, aspectele neînţelese ale minţii umane şi legile psihice, reuşind astfel să facă un film extraordinar de bun.

„Inception este o experienţă care taie răsuflarea, dar publicul ar trebui să îi acorde o mare atenţie ca să îl înţeleagă”, apreciază Peter Travers.

Revista Rolling Stones acordă filmului 3 stele şi jumătate din 4.

Filmul are premieră pe 30 iulie şi în cinematografele din România.

Sursa foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro