Hawaii și alte câteva insule ar putea fi înghițite de ape

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 07 martie 2022, 15:01
Mai mult einsule, printre care și Hawaii riscă să fie înghițite de ape în următoarele câteva decenii, au anunțat oamenii de științăde la Institutul Deltares.

Sute de mii de persoane vor fi forțate să își abandoneze casele pe măsură ce apele cresc și tind să înghită atolii din oceanele și mările lumii.

Studiul arată că o serie de mici insule Oceanul Pacific și din Oceanul Indian vor trece printr-o criză a refugiaților într-un interval de timp mai apropiat decât cel preconizat în alte cercetări științifice axate pe această problemă, relatează The Guardian.

Citește și: Povestea scriitorului care a prevăzut scufundarea Titanicului cu 14 ani înaintea tragediei

Curt Storlazzi, geolog în cadrul USGS (US Geological Survey) și autor al studiului, susține că apa oceanică este sărată, iar inundațiile vor contamina toate sursele subterane de apă potabilă ale acestor atoli, făcând micile fâșii insulare nelocuibile până în 2030, cel târziu în 2060.

Sursa primară de apă potabilă în acești atoli este cea furnizată de ploile care se strecoară în subterane și creează depozite de apă pe un strat aflat deasupra fluxului de apă sărată.

Astfel, cei aproximativ 500.000 de locuitori ai atolilor vor fi doar o mică parte din valurile de migrație climatică ce se anunță în viitorul apropiat.

„Milioane de oameni vor fi expuși riscului de căldură extremă, lipsei extreme a apei, inundațiilor, precum și creșterii nivelului mării. Vorbim despre ceva care va juca un rol major în următorii ani în privința relocării de populații”, a atras atenția Dina Ionesco, oficial din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație.

Citește și: Au găsit un aparat de fotografiat ruginit în adâncurile mării. Când l-au deschis, au avut parte de o surpriză

Printre insulele care ar putea fi înghițite de ape se numără Insulele Caroline (aparțin Statelor Federate ale Microneziei), Insulele Cook (țară insulară, o republică parlamentară asociată, ca stat liber, cu Noua Zeelandă), Insulele Gilbert (fac parte din Republica Kiribati), Insulele Line (fac parte din Republica Kiribati), Insulele Spratly (insule coraline situate în Marea Chinei de Sud, fiind revendicate de China, Filipine, Taiwan și Vietnam), Insulele Maldive (țară insulară din Marea Laccadivelor), Insulele Seychelles (țară insulară formată din 115 insule din Oceanul Indian) sau Insulele Hawaii (Oceanul Pacific).

Hai cu noi sa iti aratam care sunt cele mai frumoase insule din lume!

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!