După ce au concertat pe marile scene ale celor mai cunoscute festivaluri internaţionale, artiştii străini îşi îndreaptă tot mai mult atenţia spre ofertele organizatorilor români.
Dacă acum câţiva ani, cei mai înfocaţi fani îşi luau bilet spre Europa, astăzi, festivalurile autohtone îi aduc pe cei mai adoraţi artişti din lume pe scenele din România, ceea ce ne aşează cu tot mai multă claritate pe harta turneelor europene de anvergură.
Glastonbury (Anglia), Werchter (Belgia) sau Smukfest (Danemarca) sunt unele dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din lume, însă, B’estfest sau Stufstock au toate şansele să le ajungă din urmă.
Ajuns la cea de-a patra ediţie, B’estfest este primul festival care dă startul muzicii bune. Încă de la prima ediţie, în 2007, festivalul şi-a consacrat scena celor mai apreciaţi artişti, concertând de atunci nume importante din muzică internaţională şi românească, dintre care Manowar, Marilyn Manson, Faithless, Motorhead, Pink, Santana sau The Killers.
Anual, festivalul adună peste 50.000 de împătimiţi ai muzicii.
Festivalul este recunoscut si de alte festivaluri, fiind nominalizat la UK Festival Awrds şi la European Festival Awards, unde s-a aflat pentru al doilea an consecutiv pe lista nominalizaţilor. De asemenea, în 2008 s-a aflat în cursa pentru „Best European Festival”.
CokeLive/Peninsula din Târgu-Mureş este cel mai mare festival studenţesc din România şi un cocktail cu muzică bună, de la rock şi până la ritmuri de house.
Desfăşurat în iulie, într-o zonă de camping, festivalul este un prilej potrivit pentru a-ţi petrece concediul aici. Poţi să vii cu cortul, pentru că zona este corespunzător amenajată pentru camping. Iar dacă îţi faci griji că te vei plictisi, află că programul oferă alternative variate de distracţie.
Există corturi pentru interpretări de teatru, vizionare de filme, sport, artă sau agrement, precum şi Independence Zone, unde au loc discuţii libere despre orice şi Picture Hunting.
Mai „bătrân” decât B’estfest, de la prima ediţie din 2002, pe scenele festivalului au concertat trupe ca Zdob şi Zdub, Voltaj, Iris, The Rasmus, Exploited, Theatre of Tragedy, ATB, Morcheeba, Prodigy, Nine Inch Nails şi este organizat în Complexul „Week End” şi în împrejurimi.
Festivalul „Enescu” s-a bucurat de o recunoaştere incontestabilă încă de la primele ediţii ale celebrului eveniment. Nume mari precum Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan au fost printre primii artişti invitaţi.
Organizat în numele lui George Enescu, un compozitor devenit brand românesc, festivalul reuşeşte să uimească an de an prin amploarea spectacolelor şi prestigiul artiştilor. Totodată, festivalul Enescu este un concurs cu juraţi internaţionali pentru secţiunile de pian, vioară şi compoziţie.
Ultima ediţie de anul trecut se pare că a depăşit celelalte ediţii precedente în ce priveşte amploarea întregului eveniment, putând fi audiate Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, Filarmonica Radio France sau Philharmonia Orchestra din Londra.
Evenimentul se desfăşoară anual în luna septembrie, în locaţii diferite precum Ateneul Român, Sala Mare a Palatului sau Opera Naţională din Bucureşti.
Festivalul Sibiu Jazz
Dacă eşti un împătimit al jazz-ului, atunci trebuie neapărat să vizitezi Sibiul. Festivalul de Jazz de la Sibiu este, fără îndoială, o altă marcă deja consacrată în rândul evenimentelor culturale, fiind o poveste a jazz-ului românesc.
Găzduit iniţial în oraşul Ploieşti, festivalul este una dintre cele mai vechi manifestări de acest gen din ţara, prima ediţie având loc în urmă cu 30 de ani. Din 1974, acesta se mutat la Sibiu, iar trei ani mai târziu, festivalul capăta recunoaştere internaţională.
Steve Williamson Quintet, The String Trio of New York, Harry Tavitian, Kampec Dolores şi Ioan Gyuri Pascu& The Blue Workers se număra printre artiştii care au concertat la acest eveniment de-a lungul anilor.
EuropaFest reuneşte în fiecare primăvară sute de artişti cunoscuţi din toată lumea. Timp de o săptămâna, festivalul propune o agendă diversificată – concerte, concursuri, workshop-uri şi jam session-uri – şi oferte muzicale pentru toate gusturile, de la blues, jazz, pop şi până la muzică clasică.
Anul acesta, evenimentul vine cu câteva secţiuni notabile dintre care Concert de deschidere – Ziua Europei, Concerte de Blues, Jazz şi Pop, Bucharest International Jazz Competition, Jam Sessions&Workshopuri, Jeunesses International Music Competition, precum şi Gala EuropaFest.
Din 1993, festivalul este organizat în fiecare an între 7 – 13 mai.
Stufstock a luat naştere că un „festival-antidot” pentru muzica de proastă calitate, Vama Veche fiind un loc adresat exclusiv celor care ascultă muzică bună.
Din 2003, Stufstock aduce pe plaja de aici unele dintre cele mai bune trupe româneşti şi internaţionale de muzică rock, unii dintre artişti revenind cu plăcere în fiecare an.
Stufstock este totodată şi un protest împotriva distrugerii litoralului românesc, aşa că dacă nu ai ajuns încă şi empatizezi cu cei ce militează pentru aceste lucruri, atunci în 2010 nu trebuie să-ţi scape.
Ovidiu Lipan Ţăndărică, Zdob şi Zdub, Kumm, Urmă sau Alternativ Quartet sunt artişti care s-au alăturat aceleiaşi cauze, alături de fanii lor.
Nu în ultimul rând, Sighişoara Blues Festival este un alt reper important pentru turismul românesc cultural. Anual, evenimentul atrag numeroase celebrităţi ale genului şi mult mai mulţi turişti, iubitori de blues.