Cine va câştiga la Festivalul de Film Cannes 2010

De Nicoleta Galeteanu pe

După şapte zile pline de cronici şi impresii, cu critici acide şi laude înălţătoare deopotrivă, presa a început deja să speculeze favoriţii Festivalului de la Cannes.
Cronicile de specialitate par să indice într-o relativă unanimitate favoritele marelui premiu în cea de-a şaptea zi a Festivalului.

Prin urmare, „Another Year, regizată de britanicul Mike Leigh, „Biutiful” de Alejandro Gonzalez Inarritu şi drama „A Screaming Man” în regia lui Mahamat-Saleh Haroun par să fie în acest moment favoritele la premiul cel mare al Cannes-ului.

Mai severi decât europenii, jurnaliştii americani remarcă în schimb că în acest an sunt neşteptat de multe filme înscrise în competiţia pentru Palme d’Or care au dezamăgit publicul.

Dintre toate însă, cele mai multe opinii laudative a primit filmul produs de regizorul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu.
Deşi ar putea suna nedrept, înainte de proiecţia «Biutiful», competiţia părea că se «duce la vale», notează jurnaliştii de la Hollywood Reporter.

Pelicula lui Inarritu prezintă portretul unui tată aflat pe moarte, interpretat de Javier Bardem, care pare sa fi luat, la rândul lui, o optiune serioasa la premiul pentru interpretare.

Îndrăzneţ şi profund, «Biutiful» este o sumbră melodrama cu accente supranaturale, care a bulversat luni Festivalul de film de la Cannes”, scrie şi AFP.
Nu în ultimul rând, reacţiile publicului după vizionare suplimentează speculaţiile criticilor care îl văd un posibil câştigător al Palme d’Or-ului pe 23 mai.

Cel de-al doilea favorit în competiţia principală a Festivalului este pelicula „Another Year”, realizată de producătorul britanic Mike Leigh.

Potrivit cronicilor din presa străină, povestea lui Leigh despre dinamica relaţiilor dintr-un grup de prieteni a reuşit să capteze şi publicul şi critcii.

Regizorul este lăudat pe îndelete de jurnaliştii de la Le Film français şi Screen International, care îi atribuie chiar cele mai mari şanse dintre filmele prezentate până acum.

De asemenea, şi publicaţia The Hollywood Reporter vorbeşte despre filmul lui Leigh ca despre o revelaţia a Cannes-ului. Aceştia apreciază în mod deosebit performanţa actorilor, care realizează unele dintre cele mai rafinate roluri, fiind remarcată actriţa Lesley Manville.

Filmul spune povestea unui an obişnuit, din viaţa unei familii obişnuite şi fericite.

Viaţa celor două personaje, pe care regizorul le numeşte Tom şi Gerri – Jim Broadbent şi Ruth Sheen – se supune ritmurilor celor patru anotimpuri, fără mari deosebiri între ele, dar universul lor pare o insulă a armoniei ciudată, înconjurată de singurătate sau de dramele prietenilor lor.

Drama „A Screaming Man, a regizorului Mahamat – Saleh Haroun, se numără şi ea printre cele mai bune filme vizionate până acum.

Realizată cu un buget mic, producţia spune povestea tristă a Ciadului, sfâşiat de război, care încă se luptă cu trecutul său colonial şi politic violent.
Şi filmele româneşti s-au bucurat de reacţii încurajatoare din partea presei străine. Publicaţii notorii precum Boston Globe, Los Angeles Time sau presa franceză prin Le Monde au apreciat măiestria inconfundabilă a regizorilor români, astfel că şansele ca filmul romînesc să se întoarcă şi în acest an cu un premiu de la Festival se păstrează la cote bune.

Tu ce film crezi că va câştiga premiul Palm D’Or în acest an?

Foto: Mediafax 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro