„Evanghelia după Pilat”, de Eric-Emmanuel Schmitt

De Unica.ro pe

Romanul Evanghelia după Pilat a fost tradus în peste 20 de limbi. „Eric-Emmanuel Schmitt are curajul de a formula cele mai îndrăzneţe ipoteze, iar reuşita romanului stă în sinceritatea…
emoţionantă a discursului şi în smerenia în faţa inexplicabilului.” Le Monde

„Un aparent exerciţiu de virtuozitate, care însă merge foarte departe. Până la esenţa lucrurilor.” Midi Libre

„În Eric-Emmanuel Schmitt, filozoful, dramaturgul şi scriitorul şi-au dat mâna pentru a concepe un roman complex şi tulburător.”Le Point

În grădina Ghetsimani, un bărbat aşteaptă să fie prins şi dat pieirii. Numele lui este Ieşua, şi e fiul unui dulgher umil din Nazaret. Dar cum se face că este duşmanul Cezarului şi al Sinedriului? Cum de-a ajuns acest nazarinean să fie o ameninţare pentru puterea lumească şi cea a lui Dumnezeu? Soarta îi este pecetluită. Nu va vedea Ierusalimul în sărbătoarea Paştilor. Va muri pe cruce, şi o ştie.

Pilat din Pont i-a hotărât moartea fără să clipească, nebănuind că, trei zile mai târziu, zvonul Învierii va încinge spiritele şi aşa nesupuse ale iudeilor. Dar Imperiul domneşte prin raţiune. Aşa că pretorul va trebui să demonteze legenda primejdioasă pe cale de-a se naşte.

Astfel începe călătoria lui Pilat: ca o anchetă. Reprezentantul Romei şi al ordinii adună mărturii şi respinge sau demon-strează teorii şi ipoteze. Însă treptat raţiunea începe să şovăie şi trebuie să se plece în faţa evidenţei. Pilat nu se află în faţa unei enigme, ci a unui mister mai înalt. Pilat nu-l poate dezlega. Îi mai rămâne doar să se îndoiască. Sau să creadă.

Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obţine titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea la Valognes.
Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste douăzeci de premii şi distincţii literare, iar în 2000 a primit titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt” a Editurii Humanitas Fiction au apărut Milarepa, Domnul Ibrahim şi florile din Coran, Oscar şi Tanti Roz, Copilul lui Noe, Viaţa mea cu Mozart şi Secta Egoiştilor.

Romanul a apărut la Humanitas Fiction
Colecţia Raftul Denisei
Nr. de pagini: 244
Preţ: 27 lei

Intră în discuţia de pe Forumul unica.ro şi poţi câştiga un exemplar din cartea „Evanghelia după Pilat”!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro