Dar din dragoste

De Unica.ro, pe

Abia ne-am dres bugetele dupa cursa cadourilor din sarbatorile de iarna, ca incepem cheltuielile «din dragoste». Luna asta, yours truly: Valentine Day…

Nu stiu daca sarbatoarea lui Valentin a fost importata la noi de o cineva anume („civil” amorezat ce cauta inca un prilej sa-si cante dragostea, sau un comerciant insetat dupa profiturile confratilor americani la ocazia de fata), sau, pur si simplu, s-a insinuat in constiinta si practica noastra.

Pana la urma, tot ce conteaza e ca noua, femeilor, ne-a intrat in reflex sa ne bosumflam daca n-avem parte de bomboane, flori si-o seara siropoasa alaturi de iubit, cu prilejul serbarii globale a dragostei. Iata cum sta, in cifre si fapte, schimbul de cadouri de pe 14 februarie:

Ce se ofera: Cum la americani se face un marketing intens pe seama asta, i-am luat ca punct de referinta. „USA” Today a publicat un material in care categoriile principale de cadouri (flori, dulciuri si obiecte personale) sunt analizate in functie de durata relatiei dintre parteneri.

De exemplu, un cuplu care are doar vreo cateva intalniri la activ el ar trebui sa se limiteze la o floare si o cina la restaurant, o punga de jeleuri sau o acadea funny, si sa nu intre deocamdata in categoria obiectelor personale, e prea devreme. Dupa cateva luni de relatie, se recomanda un aranjament floral, o cutie de ciocolata fina sau lenjerie intima. 

Cat se cheltuieste: Nici romanul nu se da in laturi sa scoata bani din buzunar pentru perechea lui. Un studiu facut de Aviva Asigurari de Viata in 2007 a dat in vileag ca peste 39% dintre romani planuiau sa cheltuiasca intre 50 si 100 de lei pentru Valentine s Day; iar 25% plusau, cu sume intre 100 si 200 de lei. La americani, un studiu facut de Federatia Nationala de Retail, a aratat, tot in 2007, ca tinerii intre 25 si 34 de ani erau cei mai generosi pe 14 februarie, cu cheltuieli medii de 164,32 dolari. Vrem si noi!!

Ce ofera romanii de Valentine’s

Spre deosebire de americani, noi nu ne omoram nici cu acele „Valentine cards”, felicitarile specifice sarbatorii, si nici cu dulciurile. Suntem un pic mai practici!
Ca sa ne mandrim ca am personalizat aceasta sarbatoare, dam iar o raita prin studiul Aviva, care a stabilit si principalele categorii de cadouri pe care le fac romanii pe 14 februarie.

Ne plac tare mult cosmeticele (vorbim de 17% dintre cei care au raspuns sondajului), cinele romantice la restaurant (16%), jucariile de plus, florile si, in cele din urma, bomboanele. Din pacate, codasi sunt cei care ofera bijuterii si „weekenduri de vis”.

Carnavalurile lui Valentin

Fii in trend cu Valentinii Europei: luati parte la serbarile dragostei! De Valentinul care vine, n-ai de gand sa-l mai lasi sa scape cu eterna cutie roz de ciocolatele. E timpul pentru nivelul urmator: profita de acest import americanesc ca sa-ti duci iubitul intr-o mini-vacanta dedicata povestii voastre de iubire. Care nu se mai consuma intr-o camera de hotel, ci in baia de multime si hormoni din carnavalurile Europei:

Venetia: va luati un avans din Valentine s Day ca sa va puneti mastile pentru marea petrecere dintre 25 ianuarie si 5 februarie. Si, dupa ce se calmeaza spiritele pe strada, o luati usurel cu gondola spre cuibusorul de nebunii.

Nisa: Ispiteste-ti jumatatea la o bataie cu flori in carnavalul frantuzesc; tot aici, pe Riviera, intre 16 februarie si 2 martie, o sa admirati costumele de rozatoare ale participantilor la parada: carnavalul 2008 se leaga de Anul Sobolanului.

Tenerife: Carnavalul tine din 30 ianuarie, pana pe 10 februarie, numai bine cat sa-ti faci incalzirea pentru Valetine s Day. Plus ca e ca si cum ai face window shopping pentru rochii de ocazie, daca ai gusturi mai… excentrice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!