Cele mai profitabile filme din istorie

De Nicoleta Galeteanu pe

Filmul care a băgat în sperieţi o lume întreagă, „Insidious” devine oficial cel mai profitabil film al anului, cu încasări de aproape 50 de ori mai mari decât costul producţiei.
Realizarea teribilei pelicule regizate de James Wan a costat doar 1,5 milioane de dolari, reuşind în doar o lună de la lansare să genereze încasări de peste 50 de milioane de dolari în întreaga lume şi se estimează că box office-ul va creşte la cel puţin 90 de milioane de dolari.

Pentru cinefili nu a contat că filmul este un horror terifiant, deşi pasionaţii genului au auzit că acesta este mult mai înfricoşător decât „Puzzle mortal”, al aceloraşi creatorii.

Insidious” spune povestea unei familii cu trei copii care, după ce se mută într-o casă veche, se confruntă cu fenomene dintre cele mai bizare. Aceştia încep să-şi pună însă întrebări abia după ce fiul lor se loveşte la cap căzând din pod şi intră în comă. Copilul nu răspunde la niciun fel de tratament, iar mamă lui îşi dă seamă că în casă se petrec fenomene paranormale.

Află în continuare ce regizori au fost inspiraţi când şi-au ales scenariile şi care sunt cele mai profitabile filme din istoria cinematografiei.

Poate te dezamăgim, dar „Titanic” sau superproducţia „Avatar” nu sunt nici măcar pe primele 15 poziţii în acest top, deşi rămân două dintre cele mai mediatizate producţii din istoria filmului.

1. My Big Fat Greek Wedding (2002)

În mod surprinzător, o comedie romantică, despre relaţia dintre o femeie americană de origine greacă şi un bărbat originar din Anglia, este cea mai profitabilă realizare cinematografică din toate timpurile.

Filmul indepenedent, regizat de Joel Zwick, a costat 6 milioane de dolari şi a adus încasări de 363 de milioane dolari peste buget.

Prin urmare, producătorii şi-au recuperat investiţia în proporţie de 6150%.

2. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Cel mai faimos extraterestru din lume, E.T. a adus porducătorilor şi lui Steven Spielberg nu peste 790 de milioane de dolari, astfel că filmul, deşi creat pentru copii, a scos bani frumoşi şi din buzunarele cinefililor adulţi.

Cu un buget de 25 mil. dolari, câştiguri de 793 mil. dolari, producătorii şi-au recuperat investiţia de 32 de ori (3172%).

3. Slumdog Millionaire (2008)

Pelicula lui Danny Boyle, cu care a câştigat Oscarul în 2009, face istorie şi la nivel de box office, fiind astfel al treilea cel mai profitabil film din lume.

Costurile de producţie au fost de 15 mil. de dolari, în timp ce încasările din bilete au ajuns la 378 de mil. dolari, ceea ce a facilitat o recuperare de 25 de ori peste investiţie.

4. Pretty Woman (1990)

„Pretty Woman” nu este doar una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire, dintre un afacerist şi o prostituată, ci şi o extrem de bună afacere pentru producătorii acestuia.

Deşi filmul a primit numeroase critici, audienţa a cheltuit peste 460 mil. dolari ca să îi vadă pe Julia Roberts şi Richard Gere.

Realizat cu circa 23 mil. dolari, pelicula a generat un profit de 20 de ori mai mare, aproximativ 463 de milioane de dolari.

5. Grease (1978)

Greu de crezut, dar pe locul cinci în top este un musical. În regia Randal Kleiser, filmul i-a propulsat pe John Travolta şi Olivia Newton-John în lumea Hollywood-ului şi a adus producătorilor 394 milioane de dolari, de aproape 20 de ori mai mult decât investiţia de 20 mil. de dolari.

6. Star Wars (1977)

Budget: 40 mil. dolari
Încasări: 775 mil. dolari
Recuperare: 19 ori

7. American Beauty (1999)

Budget: 20 mil. dolari
Încasări: 356 mil. dolari
Recuperare: 17,8 ori

8. The Passion of the Christ (2004)

Budget: 35 mil. dolari
Încasări: 612 mil. dolari
Recuperare: 17,5 ori

9. Home Alone (1990)

Budget: 30 mil. dolari
Încasări: 477 mil. dolari
Recuperare: 16 ori

10. Ghost (1990)

Budget: 35 mil. dolari
Încasări: 506 mil. dolari
Recuperare: 14,5 ori

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro