Cele mai folosite melodii în filme

De Nicoleta Galeteanu, pe

Alegerea unei melodii care să redea perfect emoţiile dintr-o anumită scenă de film sau care să descrie întocmai drama personajelor este o treabă mult prea laborioasă.
Aşa se face că unii regizori aleg aceeaşi melodie folosită în mod obsesiv în alte 10 filme până la extenuarea cinefililor.
 
Iată ce melodii am ascultat cel mai des, deşi am urmărit genuri total diferite. 

Mr. Blue Sky – ELO

Chiar dacă eşti convinsă că nu ai ascultat niciodată ELO, trupa britanică de rock din Birmingham, este foarte probabil să te înşeli. Cea mai cunoscută piesă a lor, „Mr.Blue Sky”, a fost folosită pe coloana sonoră a cel puţin opt filme, dintre care „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (Strălucirea eternă a minţii neprihănite, 2004), cu Jim Carrey şi Kate Winslet, „Martian Child” (Copilul de pe Marte”, cu John Cusack, The Invention of Lying, cu Ricky Gervais şi Jennifer Garner, „Paul Blart: Mall Cop (Paul, mare poliţist la mall, 2009), „The Game Plan” (Plan de joc, 2007) cu Dwayne Johnson, animaţia „Megamind”, serialul „CSI”, precum şi în desenul animat „American Dad”.

Un single de-a dreptul cuprinzător şi o piesă legendară a celor de la ELO, dar parcă totuşi nu vrei să o mai auzi vreodată.

From Rusholme With Love – Mint Royale

Folosită prima dată în scena de luptă dintre Sylvester Stallone şi Mickey Rourke în filmul „Get Carter”, deşi a compromis total intensitatea momentului, melodia cu ritmuri electronice a revenit un an mai târziu în „Vanilla Sky”. Şi din nou în comedia „Kung Pow!: Puterea pumnului”, tot la frecvenţă de un an, regizorii gândindu-se că cinefilii au uitat-o.

How You Like Me Now – The Heavy

Iată o melodie memorabilă, imposibil să nu o recunoşti, mai ales că a fost inclusă pe coloana sonoră a patru filme recente.

Melodia indie – rock s-a contopit mai întâi cu croşeurile lui Mark Wahlberg din „The Fighter” (Luptătorul) premiat cu Oscar în 2008, „Friends with Benefits” (Prietenie cu folos), comedia cu Mila Kunis şi Justin Timberlake, „Horrible Bosses”, văzut recent în cinematografe, şi nici mai mult nici mai puţin în trailerul peliculei „The Change-Up”, lansat şi el de curând pe ecrane.

Se pare că trupa engleză de indie a transmis foarte bine mesajele peliculelor, care, într-o oarecare măsură, toate au ajuns blockbustere ale verii.

Bad to the Bone – George Thorogood

Super populară, foarte fredonată şi extrem de uzată ca soundtrack. Am ascultat-o în „Terminator 2”, „The Parent Trap” (Capcană pentru părinţi, 1998), cu Lindsay Lohan în dublu rol, „Maiorul Payne” (Maiorul Payne) din ’95, comedia „Joe Dirt” şi în răzbunarea pisicii Galore din animaţia „Cats and Dogs”.

Un lucru interesant de remarcat, şi poate şi un criteriu în alegerea ei, este că toate filmele mai sus menţionate conţin personaje copii sau animale, care poartă, dintr-un motiv sau altul, ochelari. Ce-i drept, melodia trezeşte aceeaşi imagine pentru oricine: un tip rău pe motocicletă care anunţă declanşarea iadului.

I Got You (I Feel Good) – James Brown

Nu uleiul, cât melodia a făcut ca reclama super difuzată să aibă succes la public, aşa cum şi în cele 10 filme în care a putut fi auzită pe coloana sonoră a mers ca unsă.

Hitul cântăreţului James Brown a apărut în comediile mai vechi „The Nutty Professor” (Profesorul Trăsnit) şi „Good Morning Vietnam”, chiar şi în ultima parte din „Singur acasă”, în filmul „It Takes Two” (În tandem) cu surorile gemene Olsen, dar şi în „Dr. Dolittle” sau „Boat Trip” (Croazieră cu… amor) din 2002, cu Cuba Gooding Jr. în rolul principal.

Dar banda nu se termină aici; cântecul revine constant în timpane dacă te uiţi la „K9”, „Garfield”, „Exit Wounds” şi chiar în „Transformers”.
 

Kiss Me – Sixpence None the Richer

Celebrul hit al trupei pop – rock din ’97 îţi sună inevitabil în minte doar când te gândeşti la serialele celebre pentru adolescenţi, sau când îl vezi pe Paul Walker. 

O poţi asculta frenetic şi dacă urmăreşti comediile „She’s All That” (O fată minunată, 1999), în comedia „Not Another Teen Movie?!” (Încă un film despre adolescenţi?!”), „How to Lose a Guy in 10 Days” (Cum să scapi de un tip în 10 zile) din 2003, sau în filmul de comedie şi crimă „Be Cool” (Dă-te mare şi tare!) cu Uma Thurman şi John Travolta în distribuţie.

Gimme Shelter – The Rolling Stones

Lansat în 1969, pe albumul „Let It Bleed” al The Rolling Stones, hitul a devenit un imn distinctiv pentru în filmele lui Scorsese, „Goodfellas”, „Casino” sau „The Departed”.

Singlelul a fost difuzat şi în filme mai vechi, precum „Adventures in Babysitting” (Aventurile unei bone) în 1987, „Air America”, din 1990, „Layer Cake” (Prins la înghesuială, 2004), în care joacă Daniel Craig, sau în drama SF „Children of Men” (Copiii tatalui, 2006), cu Clive Owen şi actriţa Julianne Moore. Ar mai fi de adăugat şi p mulţime de seriale pe listă care au folosit aceeaşi melodie iar şi iar…  

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!