Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când ni se face pielea de găină

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 18 martie 2022, 11:01
Unul dintre lucrurile pe care le simțim atunci când experimentăm frica este că ni se face pielea de găină. Ei bine, această  stare are o explicație științifică pe care o spune pe înțelesul tuturor un medic de la Universitatea din Chicago.

Ți s-a întâmplat să ți se facă pielea de găină și ți s-a ridicat părul pe tine, atunci când te-ai temut cu adevărat de ceva? Medicul Sherry Hart, specialistă în neurologie, susține că acesta este unul dintre cei cinci pași pe care îi ”parcurge” organismul, atunci când se confruntă cu această stare.

Iată ce se întâmplă în corpul nostru din cauza fricii!

Se activează ”alarma”

Atunci când amigdala (acea parte a creierului implicată în procesul emoțiilor) recunoaște pericolul, chiar dacă este unul închipuit, care apare atunci când urmărești un film horror, trimite un semnal către centrul de control: hipotalamusul.

Crește nivelul de adrenalină

Hipotalamusul activează sistemul nervos simpatic, care determină organismul să reacționeze: să te lupți sau să fugi. Glanda care produce adrenalina este activată, așa că începe să pompeze o cantitate uriașă de adrenalină în sânge, iar astfel rimtul inimimii începe să crească rapid.

Se activează reacția de defensivă

Creierul începe să meargă foarte repede, respirația devine sacadată, iar ritmul inimii creșre, precum și viteza sângelui, iar adrenalina se răspândește în tot corpul. Astfel ajunge la stratul de piele cunoscut sub numele de dermă. Unde adrenalina și noradrenalina ajung să ”lucreze” împreună.

Se contractă mușchii

Printre organele care sunt rapid activate în timpul reacțiie de fensivă sunt mușchii erectori (arrectores pilorum) și care sunt atașați foliculilor de păr. Adrenalina și noradrenalina controlează acești mușchi, care se contractă până când creierul le transmite mesajul că pericolul a trecut.

Citește și: Superstiții și obiceiuri românești înainte de nuntă

Apare pielea de găină

Prin contractarea acestor mușchi părul se ridică și ni se face și pielea de găină. Sunt și alte mamifere care experimentează aceeași reacție atunci când stau față în față cu pericolul: pisicile sau aricii.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!