Ce-a pățit o tânără, după ce și-a instalat un program piratat, de pe net: ”Calculatorul nu îmi mai aparținea, se deschideau site-uri dubioase fără ca eu să fac ceva”

De Libertatea.ro pe
Românii au două expresii pe care le tot aplică și pe care se bazează, până când se întâmplă ceea ce cred ei că e imposibil: răul care, în teorie, are loc doar în filme sau doar… ”în curtea” vecinului. Care sunt zicalele? ”N-are cum să mi se întâmple tocmai mie!” și ”De ce să fiu eu mai fraier să plătesc?”. Când vine vorba despre a instala softuri pe calculator, ne pricepem cu toții. Și chiar dacă nu avem mare habar, gasim noi pana la urmă tutoriale online. Metoda aplicată, potrivit studiilor recente, de peste 60% dintre români, e furtul de pe internet. Sună urât și pare exagerat, dar a descărca de pe tot felul de site-uri kit-uri de instalare pentru programe de operare și alte tipuri de software fără licență este, prin definiție si conform legii, un furt.

De regula nu te aștepți să-ți bată autoritățile la ușă și să plătești vreo amendă sau, și mai rău, ai impresia că totul e în regulă, lucrurile merg și așa și nu ai avea ce să pățești tocmai tu. Asta până când norocul îți dispare și realizezi că, da, are cum să ți se întâmple tocmai ție. Flavia A., Social Media Manager la o companie din București, și-a instalat MS Office de pe internet și s-a ales cu un virus care i-a pus stăpânire pe calculator.

Citește mai departe pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro