Ce culoare să nu porți ca să nu pari mai puțin inteligentă

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 06 mai 2022, 14:15

Veșnica problemă ”Eu cu ce mă îmbrac azi?” tocmai a fost rezolvată de cercetătorii britanici. Într-un studiu, oamenii de știință au găsit fiecărei culori corespondent în trăsăturile umane.

La cercetarea, condamndată de site-ul buytshirtsonline.co.uk, un magazin online de tricouri, au participat 1.000 de persoane care au fost întrebate cu ce culori asociază anumite trăsături ale oamenilor. Negrul a ieșit pe primul loc în ceea ce privește inteligența, încrederea în sine, sex-apeal-ul. Cu un porcent mic, negru a fost văzut ca o culoare purtată de persoanele arogante. Negrul a fost catalogat culoarea preferată de ambele sexe în garderoba partenerului sau partenerei.

Maronul, portocaliul și rozul au fost codașele clasamentului, rozul fiind, de fapt, culoarea asociată cu persoanele mai puțin inteligente.

Concluziile experimentului sunt întărite de un studiu mai des, realizat la în 2010, de Universitatea Carol din Praga, și de Universitatea din Liverpool, care arată că negrul este asociat cu persoanele raționale.

Tot atunci, roșul a mai fost asociat cu inteligența, într-o proporție mai mică, și cu aroganța într-un procent mai mare, susține theindependet.co.uk.

Așa că, dacă nu ai cea mai mică idee despre ce culoare să porțiu atunci când mergi la un interviu, rezultatele cercetării comandate de magazinul online de tricouri te pot ajuta să te hotărăști.

Care este semnificația culorii negru?

Nu întâmplător negrul este asociat inteligenței și forței spirituale. În sombolistica acestei culori intră misterul, necunoscutul, ascunsul. În interpretarea culorilor în psihologie, negrul protejează de stresul emoțional. Creează o barieră între persoana ta și cei din jur, creând o stare de confort datorită protecției pe care o simți la nivelul emoțiilor și sentimentelor. Îți protejează deopotrivă slăbiciunile și nesiguranța.

Negrul mai reprezintă lipsa luminii, ceea ce înseamnă că ascunde, acoperă ceea ce nu trebuie evidențiat. Cu toții ne folosim de negru pentru a camufla ceva.

Fie că ne îmbrăcăm în negru pentru a ascunde greutatea, fie că vrem să ne ascundem sentimentele, temerile sau angoasele. Negrul este totodată intimidant, ”neprietenos” și inabordabil, datorită puterii pe care o inspiră. Ceea ce afectează comunicarea de tip emițător-receptor, din cauza că persoana care o poartă este intimidantă. Agentul de vânzări care va purta negru, spre exemplu, va avea clienți, dar nu-și va face prieteni. Radiază autoritate și inspiră totodată teamă.

Aceeași culoare semnifică autocontrol și disciplină, independență, hotărâre. Absoarbe energia negativă, de aceea este indicat să porți mereu ceva negru la tine zi de zi.

Despre persoanele cărora le place culoarea negru se spune că sunt convenționale, conservatoare și serioase și se consideră sofisticate și demne. De altfel, negrul este perceput ca o culoare a rafinamentului, nu degeaba în dress-codul modei s-a împământenit sintagma ”mica rochie neagră” sau ”black-tie”.

La fel cum spune cercetarea, și cei care au studiat simbolurile acestei culori au ajuns la concluzia că negrul inspiră senzualitate și seducție. Dacă este vorba despre lenjerie intimă, negrul creează un aer de mister, intrigă, dar și dorința de a domina seuxal partenerul.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!