Câştigătorii TIFF 2010

De Nicoleta Galeteanu pe

Trofeul Transilvania merge, ca şi în cazul Palm d’Or-ului de la Cannes, în Thailanda, „Povestea anodină” a tinerei regizoare Anocha Suwichakornpong reuşind să impresioneze…
 … juriul şi publicul TIFF din acest an.

Apreciat pentru „structura sa neconvenţională şi folosirea eclectică a imaginilor în această poveste emoţionantă”, filmul spune povestea unui tânăr paralizat în urma unui accident, care este îngrijit de un asistent angajat de stoicul patriarh al familiei.

Anexa principală din curtea familiei este un edificiu vechi, iar treburile casei revin în grija celor câţiva servitori care împart aceeaşi curte. În spatele acestei faţate liniştite sunt dezvăluite secrete uluitoare.

Producţia de origine tailandeză „Mundane History” a fost recompensată în acest an şi cu Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam. Premiul TIFF i-a adus regizoarei un premiu în valoare de 10.000 de euro.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului a recompensat şi producţiile autohtone, astfel, premiul pentru „cea mai bună regie”, în valoare de 5000 euro, a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru fimul „Medalia de Onoare, datorită sensibilităţii cu care gestionează o poveste personală.

Pelicula „R, în regia lui Michael Noer şi Tobias Lindholm, a primit premiul pentru „cea mai bună imagine, care i-a revenit lui Magnus Nordenhof Jønck.

Felicia, trei premii TIFF 

Pelicula românească „Felicia, înainte de toate”, în regia lui Răzvan Rădulescu şi a Melissei de Raaf, a fost una dintre cele mai premiate producţii sâmbătă seară la Cluj.

Filmul a primit premiul pentru „cel mai bun scenariu, în timp ce protagonista peliculei, actriţa Ozana Oancea, a mai adus alte două trofee peliculei, fiind distinsă cu premiul juriului pentru cea mai bună intrepretare şi Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

În cadrul aceleiaşi secţiuni, juriul a făcut o excepţie în acest an, decernând două premii pentru intrepretare. Rolul principal din pelicula „Medalia de Onoare” îi aduce şi marele actor Victor Rebengiuc un premiu pentru interpretarea sa de excepţie.

Alte premii acordate în cadrul festivităţii de sâmbătă seară au fost Premiul Special al Juriului pentru pelicula „Ultima conversaţie/Last Conversation”, regia Noud Heerkens, Premiul FIPRESCI pentru „Navidad/ În ziua de Crăciun”, de Sebastian Lelio, Premiul Publicului pentru producţia spaniolă „Gordos/ Graşii” în regia lui Daniel Sanchez Arevalo.

Iar cel mai bun scurtmetraj din cadrul secţiunii „Umbre” a fost desemnat filmul spaniol „Gemenele de pe strada Apusului/ Les bessones del Carrer de Ponent”, realizată de Marc Riba şi Anna Solanas, terminată în acest an.

Zilele şi premiile filmului românesc

 
Premiul „Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj a revenit filmului „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regial lui Florin Şerban, iar cel al pentru scurt metraj a acordat lui Adrian Sitaru, pentru mini producţia „Colivia.

Nu în ultimul rând, Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru Excelenţă, iar Dorina Lazăr, una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru şi film, a fost laureată cu Premiul pentru întreaga carieră.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro