Blogul, jurnalul tau pe internet

De Alexandra Ivan, pe

Auzi tot mai des termeni ca „blog”, „blogger”, „blogosfera”, „blogging”. Afara, blogurile sunt un fenomen popular de cativa ani incoace!
Moda jurnalelor online n-a ocolit nici Romania: se estimeaza ca exista in jur de 10.000 de bloguri in limba romana, chiar daca nu toate au activitate zilnica. De ce te-ar putea interesa pe tine un blog?

In primul rand, iti ofera ocazia sa te exprimi. In al doilea rand, totul se va desfasura gratuit, interactiv, creativ, in timp real. Nu te-am convins? Poate randurile catorva membri foarte cunoscuti ai blogosferei o vor face!

Ce este un blog?

Sa incepem cu definitia cea mai simpla: un jurnal online in care un autor (sau mai multi, in cazul blogurilor colective) isi noteaza gandurile, impresiile, recenziile, recomandarile etc..

Caracteristicile principale ale unui blog sunt periodicitatea insemnarilor (cu cat mai des, cu atat mai bine!), afisarea lor in ordine cronologica inversa si caracterul personal. Exista bloguri tematice, axate pe cultura, moda, barfe despre vedete, IT si multe altele. Termenul „blogger” defineste autorul unei astfel de publicatii web, iar blogosfera reprezinta totalitatea blogurilor existente in acest moment pe Internet.

De unde incepi

Exista platforme specializate care iti vor gazdui blogul gratuit – cele mai cunoscute sunt www.wordpress.com, www.blogger.com si www.weblog.ro (in limba romana). Dintre retelele independente de bloguri care ofera gazduire gratuita, iti recomand www.voce.ro (este cea pe care o folosesc si eu!).

O alternativa o ofera Yahoo, si anume http://360.yahoo.com.  Pasii crearii unui blog sunt simpli, intuitivi, iar interfata poate fi personalizata cu usurinta. Practic, in cateva minute si cu putina rabdare, iti vei da seama ca e un lucru chiar la indemana. De acum, nu mai trebuie decat sa… scrii.

Celebritati online

Adrian Nastase o face, Ion Iliescu la fel, Florin de la Hi-Q si Cristi Chivu nu se lasa nici ei mai prejos, iar scriitori precum Lorena Lupu si Cezar Paul-Badescu tin legatura cu cititorii lor fideli prin intermediul blogurilor personale. Personalitati din domenii diferite au descoperit ca a scrie pe blog reprezinta un mod nou si ingenios de a te face popular. Interesante sunt insa si cazurile in care blogurile si-au transformat autorii in celebritati pe Internet.

Andressa spune ca scrie „pentru ratoni, veverite, pisici si pentru ca imi place”, iar sutele de vizitatori zilnici ii savureaza opiniile curajoase despre studentie, mass-media, politica, muzica… si povesti adorabile desprinse din viata personala.
Zully Mustafa e cunoscuta pentru insemnarile uneori acide, alteori jucause, senzuale dar intotdeauna sincere pe care le-a publicat sub numele „Curtezana”… Fetelor de la Unica le-a placut atat de mult, incat au invitat-o sa scrie paginile de proza erotica din revista, pentru o vreme…
 
Pe blogul lor super-popular, cuplul Gramo te lasa sa arunci o privire in viata lor frumoasa cu multe carti, dragoste, filosofie, o pisica buclucasa si un bebe venit de curand pe lume.

Marie Jeanne scrie „la acru” despre amintiri, iubiri, intamplari, orice – citindu-i blogul, ai senzatia ca esti partasa la scrierea unui roman autobiografic, al carui plan nu e inca definitivat…

Ar mai fi multe de spus, multe bloguri de recomandat, dar am sa-ti las placerea de-a le descoperi singura. Citeste, savureaza, lasa comentarii cand iti (dis)place ceva, apoi impartaseste-ti ideile… daca simti nevoia. Exista cel putin cativa oameni interesanti si interesati sa te citeasca ca pe o carte.

Alexandra Ivan – „Ganduri ratacite”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!