„Băieţii de pe strada noastră”

De Roxana Andrei pe

Romanul „Băieţii de pe strada noastră” de Naghib Mahfuz a fost interzis timp de 50 de ani în ţările arabe. Autorul a fost acuzat de blasfemie şi asupra lui au avut loc atentate teroriste.
Romanul aparţine singurului scriitor de origine arabă care a primit Premiul Nobel pentru literatură şi este ca o parabolă ce reuneşte teme religioase atât din Coran cât şi din Bblie, autorul făcând referiri la regimurile politice asupritoare ale Egiptului.


„Băieţii de pe strada noastră” este despre viata patriarhului Al-Gabalawi si a fiilor săi Adham şi Idris care au fost alungaţi din grădina părintească pentru păcatele lor. 


Ei sunt strămoşii neamurilor care se stabilesc pe o stradă din Cairo şi în urma cărora apar tot mai mulţi trimişi” autoproclamaţi.

Aceştia luptă împotriva despoţilor pentru viaţa liniştită şi pură la care visase strămoşul Adham. Ultimul „profet”, Arafa, deţine arma prin care oamenii de rând pot reuşi să-şi înfrângă asupritorii.

"Băieţii de pe strada noastră"
Naghib Mahfuz (1911-2006) s-a născut în Cairo, Egipt şi de-a lungul vieţii a publicat 34 de romane şi peste 350 de nuvele, dar şi scenari de film.

Cel mai cunoscut şi controversat roman scris în 1959 şi publicat în Egipt abia în 2006 este „Băieţii de pe strada noastră”.

Din cauza acestuia asupra autorului au avut loc atentate teroriste provocate de islamişti în urma cărora a rămas cu paralizie la mâna dreaptă.


Ca replică a situaţiei pe care a trăit-o, Naghib Mahfuz susţine că „În ceea ce priveşte libertatea de exprimare, am susţinut întotdeauna caracterul ei sacru. Gândirea nu poate fi corectată sau zăgăzuită decât de non-gândire.”


 
Editura Polirom, 2009
Colecţia:
Biblioteca Polirom. Proză XX
Preţ: 34.95 lei

Cartea se găseşte în Librăriile Cărtureşti şi Librăria Eminescu  .


Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro