Alege un căţel de buzunar

De Lumea Femeilor pe

Dacă vrei un animal de companie, te ajutăm să te decizi prezentându-ţi cei mai mici
Psihologii susţin tot mai mult în ultima vreme că animalele de companie au un mare rol în alungarea stresului. Bătrânii, persoanele singure şi copiii au numai de câştigat dacă au în casă un căţel, fie el şi dintre cei mai mici din specia canină. Chiar dacă au un aspect de câini de salon, ei sunt la fel de tandri, de devotaţi şi au nevoie de aceleaşi îngri­jiri ca şi cei de talie mare.

Teckelul un tiran adorabil

Există trei mărimi, cel mai mic fiind teckelul-iepure, care are talia de 26 cm
şi o greutate de sub 3,5 kg, şi trei varietăţi: cu păr lins, cu păr aspru şi cu păr lung. Este un căţel tare şmecher şi încăpăţânat, indepen­dent, dar dovedeşte o fidelitate fără cusur. Oriunde ar fi, se simte ca acasă. Vigilent şi foarte curajos, este o excelentă sonerie de alarmă.

Dacă este educat cum trebuie, poate deveni un animal de companie
delicios. După cum spun specialiştii chinologi, teckelul cu părul lins
este cel mai vioi, cel cu părul aspru este bun la ţară, iar cel cu părul lung este cel mai liniştit şi mai tandru.

Chihuahua un liliputan cu caracter

Cu o greutate medie de 1,5 şi 2 kg (unii nu cântăresc mai mult de 800 g) şi o înălţime de 16-22 cm, poate fi ţinut într-o palmă, fiind cel mai mic căţel din lume. Foarte ataşat de stăpân, nu suportă să stea singur. Cu părul scurt sau lung, cu ochii negri bulbucaţi şi codiţa ridicată, chihua­hua este un animal foarte original. Mândru, tenace şi mai robust decât pare, acest sportiv are mare nevoie să-şi cheltuiască energia. De aceea trebuie alergat zilnic. Excelent câine de pază, el reacţionează la cel mai mic zgomot suspect şi poate fi agresiv cu străinii.

Yorkshire terrier un clovn tandru şi deştept

Are o înălţime de 20 cm şi o greutate de până la 3 kg. Pieptănat şi dichisit, el arată şi se comportă ca o vedetă, mereu în centrul atenţiei. Tuns scurt, capătă un aer de şmecheraş simpatic. Temerar, impulsiv, dotat cu o mare energie,are nevoie de multă mişcare în aer liber. Oriunde ar merge, afişează un aer de şef şi ştie să se facă respectat. Vesel, jucăuş şi încăpăţânat, el nu-şi dezminte trecutul de vânător de şoareci. Mai gălăgios decât chihuahua, acest căţel latră la orice. De aceea trebuie educat serios pentru a-l mai tempera.

Spanielul pitic un aristocrat fermecător

Graţios şi vioi, spanielul pitic este un căţel foarte sensibil şi are un caracter frumos. Singurul lui defect este tendinţa de a fi gelos. Este un paznic foarte eficient deoarece nu suportă ca străinii să se apropie de „teritoriul lui”. Există două tipuri de spaniel pitic: cel cu urechi căzute, care îi dau un aer romantic, şi cel cu urechile mereu ciulite. Înălţimea maximă a acestui câine este de 28 cm şi unii nu cântăresc mai mult de 2,5 kg. Este un câine foarte potrivit pentru oraş, uşor de educat şi care se adapt­ează rapid la orice situ­aţie şi orice tovarăş de companie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro