Ada Milea: „Lumea e mai mult decât putem noi percepe”

De Adina Rosetti pe
Ada Milea va fi prezentă în cadrul Festivalului Național de Teatru 2017 cu spectacolul „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, un musical după Insula de Gellu Naum, pentru care a compus muzica originală. Istoria Adei cu textele poetului suprarealist Gellu Naum este veche și a început cu spectacolul pentru copii „Apolodor”. Am stat de vorbă cu ea despre muzică, insule, umor și coincidenţele poetice ale lumii în care trăim.

Ada, de la călătoriile lui Apolodor la singurătăţile lui Robinson, la ce anume din textele lui Naum faci tu clic… sau hop?
La umorul trist și la poezia vie din textele lui.

Tu ce-ai face dacă ai naufragia pe o insulă pustie? Ce fel de Robinson ai fi?
Dacă insula pustie ar fi plină de lume, ca la Gellu Naum, aș face ce fac. Dacă ar fi ca la Defoe, aș muri de frică.

Ce le-ai spune celor care nu-nţeleg care-i treaba cu suprarealismul? Tu cum te-ai apropiat de el?
Doamna Naum, soția poetului, m-a apropiat. I-am spus că nu înțeleg nimic din niște texte, ea a râs cu poftă și a zis: “Nu trebuie să înțelegi. Lasă-le să se întâmple!”

„Muzica e o consecinţă a altor lucruri”, spuneai într-un interviu. Ţie din ce fel de lucruri îţi vine muzica?
Textele cântă singure într-o mulțime de feluri. Când apar personajele, situațiile, instrumentele, etc., melodiile se schimbă în funcție de ele.

Muzică, poezie, teatru – unde şi cum se întâlnesc înăuntrul tău şi cum vorbesc unele cu altele?
Încerc să le împrietenesc și să le conving că toate trei pot fi una singură.

Ada Milea: „Lumea e mai mult decât putem noi percepe”

Imagine din „Jurnalul lui Robinson Crusoe” (muzica: Ada Milea). Foto: Silviu Stan

Cât de mult te inspiră literatura (mă gândesc la Apolodor, la Quijote, dar şi la spectacolul pornit de la poemele lui Ion Mureşan din „Alcool”)?
Mult. Uneori apar cântece doar din dorința de a arăta și altora ceva ce mi se pare extraordinar la un autor, dar de cele mai multe ori am noroc și regizorii mă cheamă în proiecte cu texte tentante.

Coincidenţele… în ce relaţie mai eşti cu ele? Ce rol joacă în viaţa ta?
Sper că suntem în relații bune și joacă un rol pozitiv. Îmi place să cred că lumea e mult mai mult decât putem noi percepe și pricepe.

Ce ţi se pare cel mai absurd, dar şi cel mai poetic, la lumea în care trăim?
Omul.

„Jurnalul lui Robinson Crusoe. Un musical după Insula de Gellu Naum” (Regia: Mihai Măniuțiu) se va juca pe 24 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic.
Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, va avea loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Mai multe informații pe www.fnt.ro. Bilete pe www.mystage.ro.

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro