De ce nu a ajutat-o nimeni pe micuţa chinezoaică rănită

De Erika Chivu, pe

Lovită de două maşini, micuţa Yue Yue a fost ignorataă de 18 trecători înainte de a fi salavtă. Deşi revoltător, compoartamentul martorilor nu este ieşit din comun.
Chinezoaica de doi ani a fost lovită de două maşini şi a zăcut într-o baltă de sânge mai multe minute, timp în care 18 oameni au trecut pe lângă ea fără să o bage în seamă. Este trist, este tragic, dar nu este ieşit din comun, după spusele psihologilor. Fenomenul care a avut loc pe micuţa alee din piaţa Guangfo se numeşte „efectul de spectator” sau „sindromul Genovese„.

De ce nu a ajutat-o nimeni pe micuţa rănită

Teoria efectului de spectator spune că şansele victimei de a primi ajutor sunt invers proporţionale cu numărul martorilor. Deci cu cât este mai multă lume în jur, cu atât scad şansele ca cineva să ajute victima. Desigur, când este vorba de o bătaie sau o crimă, oamenii nu se implică de teamă. Dar în cazul micuţei Yue Yue nu exista niciun risc. Atunci de ce nu au ajutat-o cei 18 trecători? Există mai multe explicaţii posibile, valabile în toate cazurile de acest gen.

1. Fiecare din martori crede că altcineva va interveni. Văzând că mai este lume în jur nu simţi că este responsabilitatea ta să ajuţi victima.
2. Fiecare imită comportamentul celorlalţi. Când te uiţi în jur şi vezi că nimeni nu face nimic, vei considera că nu este nevoie să intervii nici tu, că victima nu are nevoie de ajutor.
3. Oamenii se tem că prin intervenţia lor, ar putea face mai mult rău decât bine şi că vor răspunde în faţa legii pentru că au dat greş.

Efectul de spectator s-a observat şi în situaţii reale, dramatice, dar şi în cursul unor simulări. Când a fost singur într-o cameră cu o persoană care a leşinat, martorul a intervenit întotdeauna, conştient că dacă el nu o face, nu mai e nimeni care să ajute. În schimb, când au mai fost în cameră încă 10 persoane, niciuna din ele nu a intervenit imediat.

Cazul Kitty Genovese şi altele asemănătoare

Efectul de spectator se mai numeşte „sindromul Genovese”, după numele victimei care i-a făcut pe psihologi să studieze fenomenul. În 1964, tânăra new-yorkeză Kitty Genovese se întorcea noaptea de la serviciu şi când se pregătea să intre în blocul ei a fost înjunghiată în spate de un necunoscut. A ţipat, dar nimeni nu a ajutat-o cu adevărat, deşi unul din vecini a ieşit la geam şi a strigat la atacator. Acesta a fugit, speriat, dar la 10 minute a revenit şi a început să o înjunghie iar pe Kitty. După 30 de minute de chin, fata a murit, în timp ce atacatorul o viola în plină stradă. Se pare că 12 oameni au văzut sau au auzit incidentul, dar nimeni nu a sunat la poliţie.

Tot în New York, în 2010, Hugo Alfredo Tale Yax a sărit în ajutorul unei femei care era tâlhărită. Atacatorul l-a înjunghiat şi a fugit. Yax a zăcut pe trotuar timp de o oră înainte ca cineva să cheme ambulanţa. 25 de oameni au trecut pe lângă el în timp ce-şi dădea ultima suflare. Unii s-au uitat la el, alţii au făcut şi poze…

În 2009, la un liceu din SUA, avea loc un bal la care participau zeci de copii. Chiar în faţa liceului, 10 bărbaţi au atacat şi violat o elevă fără ca nimeni să intervină. Mulţi trecători s-au oprit să se uite, alţii au decis să participe la viol, alţii au râs, dar nimeni nu a ajutat-o pe fată. Se pare că până şi directorul liceului a văzut ceva, dar nu a făcut nimic. Fata a fost găsită aproape moartă a doua zi dimineaţă de un trecător. Vezi clipul şocant al evenimentului din China!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!