21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din 2019. Ce este „Blue Monday”

De Oana Dinu pe
21 ianuarie este considerată cea mai deprimantă zi din acest an. Cum se calculează "Blue Monday" și când a apărut.

Cunoscută în toată lumea sub denumirea de  „Blue Monday/Lunea Albastră”, cea mai deprimantă zi din an are cel mai mare risc de sinucidere, conform statisticilor. Oamenii se simt mai triști, mai obosiți și lipsiți de motivație.

Psihologul Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului, luând în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, sărbătorile de iarnă, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni.

Conform formulei , unde W exprimă condițiile meteorologice, d= debitul (diferența intre datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T= timpul scurs de la Crăciun, Q= timpul scurs de la începutul Anului Nou, M= nivel motivațional scăzut, Na= necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul, britanicul a stabilit că valoarea cea mai mică a expresiei este în cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie.

Ideea a apărut pentru prima oară într-o campanie publicitară a unei agenții de turism, în 2005, cu scopul de a promova vacanțele de iarnă.

Cum scapi de efectele „Blue Monday”

Nu doar „Blue Monday”, ci toate lunile de iarnă sunt mai dificile din cauza lipsei luminii naturale, care generează deficit de vitamina D și conduce la stări de anxietate și chiar de depresie sezonieră, corelată cu dificultăți de concentrare, energie scăzută, oboseala și somnolență. Pentru astfel de perioade sunt recomandate terapia cu lumină și o activitatea fizică regulată.

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro