Chef Sorin Bontea a dezvăluit care este rețeta de cozonac pe care el o pregătește în fiecare an de sărbători. Este o rețetă simplă, ușor de făcut, care va face deliciul tuturor iubitorilor acestui desert.
Unul din cei mai simpatici și îndrăgiți bucătari din România spune că nu face foarte des cozonaci, însă rețeta aceasta este una cu care nu dă greș. Sorin Bontea a dezvăluit care este secretul unui cozonac pufos și frumos texturat.
Într-un alt castron, gălbenușurile se amestecă cu sarea. Ouălele se pun peste făină, apoi se adaugă laptele și se frământă bine timp de 10 minute.
După 10 minute, se adaugă untul topit amestecat cu uleiul, puțin câte puțin și se frământă energic, până ce este complet încorporat.
Se lasă la crescut o oră și jumătate. La fiecare jumătate de oră, aluatul se scoate pentru a fi întins și împăturit.
Ingrediente umpluturăcozonac
6 albușuri
150gr zahăr
80 gr cacao
250 gr nucă
25 ml esență de rom
Mod de preparare umplutură
Se bat albușurile spumă cu zahărul până se face o bezea. Se adaugă apoi cacaoa cernută, nucile și esența de rom.
După ce a crescut, coca se împarte în două părți egale. Fiecare jumătate se împarte în alte două părți egale.
Se întinde fiecare parte din cocă. Se umple cu compoziția cu nucă și cacao, după care se rulează.
Se împletesc două câte două și se pun în tava tapetată cu ulei.
Cozonacii se acoperă și se lasă la crescut timp de 45 de minute.
Cozonacii se ung cu ou amestecat cu puțin lapte și se presară cu zahăr, după care se introduc în cuptorul preîncins la 170 grade, timp de 50-60 minute.