Raed Arafat, despre măsurile de relaxare: „Se mută responsabilitatea către populație”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 27 aprilie 2020, 12:46
Raed Arafat despre măsurile de relaxare ce vor fi luate după data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență din România. Secretarul de stat a explicat că această relaxare va fi graduală, iar responsabilitatea se va muta către cetățeni.

Mesajul președintelui a fost clar. Orice anunț privind relaxarea restricțiilor va fi făcut după 15 mai. Până atunci avem obligația să respectăm toate regulile care au fost impuse până în acest moment. Deci nu vorbim de măsuri de relaxare până după 15 mai și până nu se face o analiză serioasă”, a afirmat Arafat pentru Digi 24.

Aceste măsuri vor fi graduale. Să nu se aștepte lumea că vor fi măsuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost înaintea pandemiei. Nu despre asta este vorba. Vor fi măsuri graduale, atent decise, atent alese și cu monitorizare între măsuri. Adică iei anumite măsuri, aștepți să vezi impactul lor, după care mai anumite măsuri, aștepți iar să vezi impactul lor”, a precizat șeful DSU.

Citește și: Se redeschid cafenelele și restaurantele din 15 mai? Anunțul lui Ludovic Orban

Dacă vezi că din nou crește numărul cazurilor poți să mai iei alte măsuri compensatorii sau să revii la anumite măsuri de restricție. Nu este o chestie de „one way”, de o singură directive. Depinde totul de cum se va comporta virusul și depinde de noi foarte mult. Pentru că măsurile de relaxare, indiferent care sunt ele, vor veni și cu măsuri compensatorii. S-a menționat de purtatul măștii, de reguli pentru anumite spații. Aici se mută responsabilutatea către populație. Dacă nu respectă aceste măsuri, dacă nu respectă măsurile compensatorii, riscul devine mai mare”, a subliniat el.

Vă dau un exemplu de relaxare graduală, fără să se înțeleagă că așa va fi. Oamenii vor putea ieși din casă fără declarație pe propria răspundere, dar în același timp poate va trebui respectat numărul maxim de persoane (grup de maxim 3 persoane – n.red.), nu se organizează festivități, nu se organizează concerte, nu se merge la restaurant. Cam așa ar putea arăta”, a explicat Arafat.

Citește și: Cât vor costa măștile de protecție obligatorii pentru români din luna mai

Asta înseamnă măsuri graduale. În niciun caz, în prima zi a relaxării toată lumea este în stradă. Poate se redeschid parcurile, dar nu locurile de joacă din parcuri. Astea rămân închise. Astea nu doar exemple de măsuri, nu vreau să fie folosite că așa va fi. Mall-urile nu se vor deschide în prima fază, părerea mea. Se va ajunge și aici, dar nu în primă fază. Va mai dura un pic, mall-urile, zonele de restaurante, nu cred că se vor deschide imediat după 15 mai. Trebuie să mai așteptăm și să vedem evoluția. Dar cum v-am spus, nu-mi place să speculez. Așteptăm să vedem analiza care se face”, a mai spus Raed Arafat.

Sursă foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!