Motivul pentru care Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie 2022

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 15 aprilie 2022, 22:33

În 2022, Sfântul Gheorghe să nu fie sărbătorit pe data de 23 aprilie, așa cum se întâmpla de obicei. Patriarhia Română a luat decizia să schimbe data sărbătorii.

Sfântul Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Însă în 2022, cei aproape un milion de români care îi poartă numele vor fi nevoiți să-și serbeze onomastica câteva zile mai târziu.

Citește și: Volodimir Zelenski: „Soldații ruși violează fete minore și copii foarte mici. A fost chiar și un bebeluș!”

Președintele Consiliului Județean Hunedoara s-a dat drept pacient la Urgențe, după mai multe reclamații. Cum l-a tratat personalul medical

Incredibil ce a putut să spună Anamaria Prodan despre Laurențiu Reghecampf: „Tot la noi o să se întoarcă!”

Cristina Bâtlan de la „Imperiul leilor”, divorț după 26 de ani de căsnicie: „Am aflat după cinci sau patru ani că mă înșală”

Motivul pentru care Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie 2022

Motivul pentru care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu va fi cinstit în data de 23 aprilie este că sărbătoarea pică chiar în Sâmbata Mare.

Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală, potrivit basilica.ro.

Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El, a mai spus acesta.

Când va fi sărbătorit Sfântul Gheorghe în 2022

Sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare este transferată a doua zi de Paști, adică pe data de 25 aprilie.

Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt.

De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată, a mai transmis Arhim. Chiril Lovin.

În calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele, a mai spus acesta.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!