Cioburile aduc noroc? Ce înseamnă când spargi o farfurie

De Adina Zamfir, pe

Ori de câte ori spargem ceva prin casă, să ne aducem aminte că cioburile aduc noroc. Mai ales dacă spargi vreo farfurie din porțelan fin primit cadou la nuntă și îți vine să plângi de ciudă…

Românii știu că cioburile aduc noroc, dar numai când spargi vreo cană sau vreun pahar. Dacă ai spart oglinda, șapte ani de ghinion se țin scai de tine. În schimb, grecii cred că mai norocoase sunt cioburile când spargi farfurii la nuntă. Iată câteva superstiții haioase legate de cioburi și noroc, așa cum le-am moștenit din moși strămoși.

Cioburile aduc noroc? Depinde de… cioburi

Oricât ne-ar amuza superstițiile și tradițiile noastre, unele dintre ele au un tâlc ascuns. Obiceiurile românești spun că cioburile aduc noroc, dar numai dacă s-a spart vreun pahar sau vreo farfurie.

Dacă scapi pe jos vreo cană, vreo strachină sau vreun pahar și se sparg în zeci de cioburi, este semn bun. Zgomotul puternic alungă spiritele rele și pe aghiuță care uneltea împotriva ta.

Așa spuneau bunicii… În regiunea Moldovei se crede că, în casa în care se sparge un pahar sau o farfurie, își face de lucru dracul să încurce lucrurile. Dar zgomotul cioburilor îl sperie și îl alungă, iar tu scapi de ghinion.

De asemenea, păstrăm de la bunici obiceiul de a sparge paharele la nuntă. Este aproape obligatoriu cu mirele și mireasa să spargă fiecare câte un pahar aruncându-le împreună. Cu cât se adună mai multe cioburi, cu atât se bucură de mai mult noroc împreună.

Oglinda spartă și cei șapte ani de ghinion

Cioburile aduc noroc? Ce înseamnă când spargi o farfurie

Dacă spargi vreo oglindă, cioburile ei atrag șapte ani de ghinion. În vremurile trecute, oglinzile erau atât de scumpe, încât era o adevărată tragedie să le spargi.

Superstiția conform căreia cioburile de oglindă atrag ghinionul pare să fie împrumutată de la italieni unde, în vremurile medievale, oglinzile erau mai scumpe decât aurul, iar confecționarea celebrelor oglinzi de Murano era secret de stat.

Dacă spargi oglinda, ghionioanele se țin scai de tine și nu mai ai niciun strop de noroc ani de zile. Pierzi bani, te accidentezi, ți se îmbolnăvesc copii, îți mor părinții, rămâi văduvă… orice nenorocire era legată de oglinda spartă. Dar de ce șapte ani? Pentru că romanii credeau în că sufletul are nevoie de șapte ani pentru a se curăța de păcate. Abia după șapte ani, aveai șansa să îți meargă mai bine.

Cu toate acestea, dacă aruncai un pumn de sare peste umărul stâng, când spărgeai oglinda, scăpai de ghionion. Ce soluție simplă! Dar tot nu putem spune că cioburile aduc noroc, dacă ne spargem oglinda preferată.

Ce cred alte popoare despre cioburile sparte

Cioburile aduc noroc? Ce înseamnă când spargi o farfurie

Dacă românii se bucură (cu jumătate de gură), când sparg vreo farfurie și spun că cioburile aduc noroc, danezii sunt cei mai fericiți dacă le spargi la ușă câteva zeci de farfurii. Tradiția din Danemarca spune că, în noaptea de Anul Nou, trebuie să faci cât mai multe cioburi pe la ușile vecinilor.

Cu cât mai multe cioburi, cu atât mai mult noroc în anul care începe. Drept urmare, danezii păstrează vasele uzate special pentru noaptea de Revelion când le sparg în pragul ușii.

Tot în noaptea de Anul Nou, italienii aruncă pe geam farfurii și căni vechi, haine sau alte vechituri de prin casă. Zgomotul cioburilor alungă spiritele rele, aduce un an mai bun, iar vechiturile ajung la gunoi odată cu necazurile lor.

Grecii au și ei tradiții frumoase și colorate, dar mai ales zgomotoase. Ei sparg o mulțime de farfurii și de pahare la nunți pentru norocul și prosperitatea mirilor. Cu cât fac mai mult zgomot, cu atât mai bine. Grecii cred că cioburile aduc noroc, alungă necazurile din viața mirilor și le protejează destinul.

Cioburile aduc noroc? Ce înseamnă când spargi o farfurie

Tradiția grecească pare să aibă rădăcini tot în Evul Mediu, pe când oamenii cu stare își permiteau să spargă farfurii la nunta copiilor și să arate tuturor cât de bogați sunt. Oamenii simpli în niciun caz nu își permiteau veselă din sticlă, din ceramică sau din porțelan. Astfel de obiecte scumpe nu se găseau decât în casele bogate.

Nemții, de asemenea, consideră că cioburile aduc noroc. În unele regiuni din Germania, invitații sparg câteva farfurii la nuntă pentru a atrage norocul în casa tinerilor miri.

Ce înseamnă când spargi o farfurie la înmormântare

Chiar dacă știm că cioburile aduc noroc, tradiția de a sparge o farfurie cu mâncare la înmormântarea cuiva din familie s-a păstrat până în zilele noastre. Se pare că acest obicei are tot rădăcini grecești.

Când defunctul era coborât în groapă, preotul ținea slujba de înmormântare, iar la final arunca deasupra pământului bucatele primite pe o farfurie și o spărgea. Cioburile, în acest caz, nu aduceau noroc, dar erau un semn al pierderii suferite de familie.

Practica aceasta este tot mai rară, și în Grecia, și pe meleagurile noastre. Românii obișnuiesc să verse puțin vin roșu după înmormântarea cuiva drag, dar foarte rar mai sparg paharul sau farfuria din care au primit pomana.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!