Ce pedepse vor primi cei care chinuie animalele. Legea a fost votată în Parlament

De Unica.ro, pe

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede creșterea pedepselor pentru persoanele care chinuie animalele.

Legea votată miercuri, 13 aprilie, de Camera Deputaților în calitate de camera decizională, modifică Legea 205/2004 privind protecţia animalelor.

Potrivit noului text de lege, zoofilia este considerată cruzime faţă de animale și va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, la fel ca uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea acestora sau organizarea de lupte între animale sau cu animale, potrivit Digi24.

Citește și: Volodimir Zelenski: „Soldații ruși violează fete minore și copii foarte mici. A fost chiar și un bebeluș!”

Președintele Consiliului Județean Hunedoara s-a dat drept pacient la Urgențe, după mai multe reclamații. Cum l-a tratat personalul medical

Incredibil ce a putut să spună Anamaria Prodan despre Laurențiu Reghecampf: „Tot la noi o să se întoarcă!”

Cristina Bâtlan de la „Imperiul leilor”, divorț după 26 de ani de căsnicie: „Am aflat după cinci sau patru ani că mă înșală”

Ce pedepse vor primi cei care chinuie animalele

De asemenea, se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

  • intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
  • despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

Se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 1 la 5 ani și următoarele infracțiuni:

  • folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole;
  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • rănirea cu intenţie a animalelor.

Nu consitituie infracțiune sterilizarea animalelor

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Legea mai prevede că animalul aflat într-o situaţie de pericol este considerat şi animalul care nu beneficiază de hrană şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Deputații au mai stabilit că nu constituie infracţiuni următoarele fapte: rănirea sau uciderea unui animal ca reacţie la atacul acestuia sau sterilizarea animalelor.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!