Avertismentul unui sociolog rus: „Oamenii din comandamentul armatei ruse consideră că războiul cu NATO e inevitabil”

De Unica.ro, pe

Sociologul Grigory Yudin crede că o mare parte din populația rusă se află în starea de spirit pentru a intra într-un conflict cu NATO.

Grigory Yudin este unul dintre cei mai cunoscuți sociologi din Moscova și coordonatorul primului masterat de filosofie politică din Rusia, la Şcoala de Ştiinţe Sociale şi Economice din Moscova. El predă sociologie și științe politice în Moscova. Se numără printre oamenii ajunși la spital, după ce a fost lovit de poliție la o manifestație împotriva războiului din Ucraina.

Sociologul a acordat un interviu ziarului Libertatea, în care a spus că, în opinia lui, „conducerea Rusiei crede că e în război cu NATO, nu cu Ucraina. Au spus de multe ori răspicat că ei nu cred că Ucraina există”.

Acesta a adăugat: „Oamenii din comandamentul armatei ruse consideră că războiul cu NATO e inevitabil, e în documentele lor. Nu se vor răzgândi, dacă nu sunt forţaţi să facă asta. Îmi pare rău s-o spun, dar trebuie să fim realişti”.

Expertul a vorbit și cu jurnaliștii de la Novaia Gazeta, unul dintre puținele ziare de opoziție din Rusia. Acolo, a povestit despre sondajele cu privire la părerea populației ruse cu privire la războiul din Ucraina: „Știu despre trei astfel de studii independente. Rezultatele sunt mai mult sau mai puțin aceleași. Sunt sondaje realizate de oameni mai competenți, așa că încearcă să facă totul cu atenție. Ce arată ele? Reacția pozitivă a societății la acțiunile președintelui rus în Ucraina se menține la nivelul de aproximativ 60%. Reacție negativă la nivelul de 20-25%. Ceilalți au ezitat să răspundă”.

Citește și: Papa Francisc, rugăciune pentru pace în Ucraina: Îl implor pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain”

Citește și: Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”

Citește și: Mărturia unei profesoare din Melitopol, orașul cu primarul răpit de ruși: „Mă tem pentru viața mea, dar mai frică îmi e să devin un sclav zombi al Federației Ruse”

Citește și: Îngrijorări noi de la șeful NATO: „Moscova ar putea organiza o operațiune sub steag fals care ar putea include arme chimice”

Yudin mai menționează și că o parte din ruși văd Vestul drept „dușmanul” în orice situație. „Estimarea mea intuitivă, dar în care pot greși, este că aproximativ 20-25% dintre ruși sunt puternic militarizați”, a zis el. „Sunt agresivi și chiar vor să omoare”. El a subliniat că există și o parte din populație aflată „într-un fel de negare a realității, acceptând mecanic și mai degrabă pasiv interpretările date de propaganda de stat”.

Totodată, sociologul a explicat că pentru ruși poate fi dificil să vadă paralele dintre prezent și al Doilea Război Mondial: „În plus, mai bănuiesc că percepția actuală a celui de-al Doilea Război Mondial, întreaga sa narațiune, nu lasă nicio șansă societății ruse să analizeze cauzele nazismului, să-i înțeleagă fundamentele sociale. Credem profund că nazismul este ceva care se poate întâmpla cuiva, dar nu și nouă”.

Cu toate astea, Yudin a oferit și o perspectivă optimistă. El se îndoiește de dorința reală a populației ruse să fie izolată de restul lumii complet. „Rusia nu va putea fi niciodată autarhie, pentru că, din punct de vedere istoric, dimpotrivă, rusului îi place să alerge și să ajungă la toți oamenii din lume pentru a le spune cum nu are nevoie de lume și cât de indiferentă îi este”, a spus el.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!