Papa Francisc, rugăciune pentru pace în Ucraina: Îl implor pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 16 martie 2022, 15:02

Papa Francisc s-a rugat miercuri pentru violențele cumplite din Ucraina și victimele acestora, evocând personaje biblice.

Suveranul pontif a cerut „iertare” pentru morții și violențele din Ucraina, după cum arată Agerpres, care citează AFP. El a citit în fața a mii de credincioși rugăciunea unui episcop italian pentru Ucraina: „Doamne Iisuse, născut sub bombele de la Kiev, mort în braţele mamei într-un buncăr din Harkov, trimis pe front la 20 de ani, ai milă de noi!”

Papa Francisc a cerut iertare în numele oamenilor care „continuă să bea sângele morţilor sfâşiaţi de arme”, ale căror mâini „create pentru a proteja s-au transformat în instrumente ale morţii”.

Mai mult, Papa Francisc l-a implorat pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain” și a cerut iertare „dacă vom continua să ne ucidem fratele, dacă vom continua la fel ca Cain să scoatem pietrele de pe câmpul nostru pentru a-l ucide pe Abel”. A făcut referire la fiul cel mare al lui Adam și Eva, Cain, care și-a ucis fratele mai mic, pe Abel.

Cu toate astea, suveranul pontif a adăugat, după cum arată Libertatea: „Şi când vei opri mâna lui Cain, ai grijă şi de el. El este fratele nostru. Iartă-ne dacă (…) prin durerea noastră legitimăm brutalitatea actelor noastre”.

Citește și: Soldat rus, capturat de ucraineni: „Trebuie să oprim războiul, tovarășe președinte. Mi-e foarte rușine de mine și de tine, tovarășe președinte”

Citește și: Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”

Citește și: Mărturia unei profesoare din Melitopol, orașul cu primarul răpit de ruși: „Mă tem pentru viața mea, dar mai frică îmi e să devin un sclav zombi al Federației Ruse”

Citește și: Îngrijorări noi de la șeful NATO: „Moscova ar putea organiza o operațiune sub steag fals care ar putea include arme chimice”

Papa Francisc a făcut apel de mai multe ori la încetarea războiului din Ucraina. În ziua de duminică, la rugăciunea Angelus, a făcut un apel fără precedent la „încetarea masacrului, în numele lui Dumnezeu”. Luni, el a zis că liderii lumii „nu au învățat încă lecția tragediilor secolului douăzeci”.

Nu este prima oară când Papa Francisc a vorbit despre cât de devastatoare sunt războaiele. În toamna lui 2021, el a cerut producătorilor de arme să se oprească, cu prilejul unei slujbe oficiate la cimitirul militar francez din Roma.

„Toţi aceşti oameni – oameni buni – au murit în război, au murit pentru că au fost chemaţi să-şi apere patria, valorile, idealurile (…) dar şi situaţii politice triste şi deplorabile”, a zis atunci Papa Francisc. „Şi ei sunt victimele războiului care devorează copiii patriei”. El a mai întrebat apoi: „Luptăm suficient de mult încât să nu existe războaie? Pentru ca economia ţărilor să nu fie întărită de industria de armament?”.

Foto – YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!