Soldat rus, capturat de ucraineni: „Trebuie să oprim războiul, tovarășe președinte. Mi-e foarte rușine de mine și de tine, tovarășe președinte”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 15 martie 2022, 20:07

Un soldat rus capturat de ucraineni a transmis în cadrul unei conferințe de presă un mesaj puternic adresat președintelui rus Vladimir Putin.

Nicolai Polișcikov (șofer mecanic), Anton Savin (trupe de tancuri), Andrei Pozdeev (operator-tunar), Aleksandr Morozov și Niaz Ahunov sunt cinci recruți, prizonieri ruși de război, care au susținut o conferință de presă, organizată de Ministerul de Interne de la Kiev.

„Putin este un mincinos și un criminal de război”, au spus soldații, cerându-și scuze pentru invazia din Ucraina, după cum relatează Gazeta și Ukrainska Pravda. „Avem multe pierderi, am văzut multe coloane de vehicule militare distruse”.

Tanchistul Savin a povestit cum au decurs lucrurile înainte de invazie: „Telefoanele noastre au fost confiscate și ni s-a spus că vom captura Kievul, pentru a-l elibera de așa-zișii fasciști. Am fost băgați în tancuri și, pe 24 februarie, eram deja pe teritoriul Ucrainei, resptectând ordinele”.

El a mai spus că regimentul de tancuri în care se afla ar fi fost trimis „la exerciții”. L-a criticat pe Putin, spunând, citat de Libertatea: „Aș vrea să fac un apel către președintele țării noastre, care ne-a mințit și continuă să mintă și acum, să spună că aici nu sunt bombardamente”.

La rândul său, Polișcikov a spus că nu vede rostul războiul, și că mulți dintre soldații ruși sunt de fapt caren de tun. „Nu văd rostul războiului aici. Aici Forțele Armate ale Ucrainei încearcă să-și apere țara, de fapt noi am intrat în casele lor ca fasciști și am ajuns carne de tun”, a zis el.

Citește și: Conferință de presă a piloților ruși capturați de ucraineni: „Recunosc oroarea crimelor mele. Vreau să-mi cer scuze întregului popor ucrainean”

Citește și: Kremlinul a recunoscut că ar vrea să preia controlul deplin asupra marilor orașe din Ucraina

Citește și: Secretarul general ONU, despre consecințele războiului din Ucraina: trebuie să evităm „un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”

Citește și: Ce a spus Kamala Harris, vicepreședinta SUA, despre posibilitatea ca Rusia să atace România

Polișcikov a mai adăugat: „Nu vă trimiteți fiii aici! Aici se întâmplă lucruri groaznice despre care nu vi se vorbește. Soldații noștri mor aici degeaba… Părinți, încercați să ne luați de aici. Nu este nevoie de război, nu are deloc sens”.

Mesajul acestui recrut continuă, adresându-se direct lui Putin. „Tovarășe președinte, dați ordin ca toți militarii Federației Ruse care au venit aici prin înșelăciune să revină acasă”, a subliniat el. „Trebuie să oprim războiul, tovarășe președinte. Mi-e foarte rușine de mine și de tine, tovarășe președinte”.

Morozov, parte din Regimentul 15 motorizat al Diviziei Taman al Forțelor Armate Ruse, a spus că ucrainenii sunt un popor puternic, care luptă. „Pe 24 februarie am invadat teritoriul Ucrainei”, și-a început el mesajul. „Am ajuns în orașul Romnîi. Sarcina noastră era să distrugem punctul de control. Dar ucrainenii sunt un popor puternic, se luptă ca fiarele. Ne-au făcut praf coloanele, avem, multe pierderi, sergenți, ofițeri, soldați, echipament… Și vrem să oprim asta! Copii și bunici mor aici din cauza unui Putin care ne minte. Trebuie oprit războiul! Vreau să-mi cer scuze întregii Ucraine. Îmi este foarte rușine”.

Pozdeev a spus că președintele rus este nu doar un mincinos, ci și un criminal de război. „Putin este un mincinos și un criminal de război. Avem multe pierderi. Am văzut de vehicule distruse, a fost înfricoșător”.

Foto – Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!