Ce a spus Kamala Harris, vicepreședinta SUA, despre posibilitatea ca Rusia să atace România

De Unica.ro, pe

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a vorbit într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni despre conflictul actual dintre Rusia și Ucraina.

Kamala Harris a declarat vineri, într-o conferință de presă comună cu președintele României, Klaus Iohannis, că Statele Unite ale Americii sunt angajate în apărarea României, iar un atac asupra unui stat membru NATO ar însemna un atac asupra tuturor statelor.

„Repet încă odată că SUA sunt angajate pentru apărarea României”, a spus Kamala Harris. „Este o situație dinamică și tot timpul evaluăm situația. Cel mai recent, au venit forțele batalionului Stryker. Este o situație dinamică și tot timpul evaluăm situația. În ceea ce s-ar putea întâmpla în ceea ce privește comportamentul lui Vladimir Putin, nu pot să speculez, însă noi suntem foarte fermi și este clar ca membri NATO, un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor”.

Când a fost întrebată de jurnaliști dacă SUA vrea să suplimenteze trupele din România – și dacă există riscul ca războiul să se extindă către România – Kamala Harris a spus: „Nu avem date care să arate o agresiune asupra României. Acțiunea Rusiei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar: unitatea NATO și hotărârea aliaților de a sta împreună și a se apăra împreună”.

Citește și: De ce nu vrea NATO o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei: „Ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”

Citește și: Statul va oferi bani românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina. Se vor deconta 20 de lei pe zi de persoană

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că există „schimbări pozitive” în negocierile cu Ucraina

Citește și: Numărul companiilor care spun „nu” războiului crește. Lista afacerilor închise în Rusia

Kamala Harris a mai spus și că ce se întâmplă acum în Ucraina din cauza soldaților ruși este calificat drept „crimă de război”. „Ne este clar că orice atac intenționat sau țintire a civililor este o crimă de război”, a spus ea. „Punct”.

Președintele Klaus Iohannis a spus despre întrevederea cu Kamala Harris, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook: „O spun cu foarte mare responsabilitate – NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să îl evităm, dar noi, ca Aliați, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă”.

El a mai adăugat: „Datorită acestor garanții de securitate de nezdruncinat, fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale”.

Foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!