Vladimir Putin a anunțat că există „schimbări pozitive” în negocierile cu Ucraina

De Unica.ro, pe

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, fără a intra în prea multe detalii, că există „schimbări pozitive” în negocierile cu Ucraina.

Declarația oferită de liderul de la Kremlin vine la o zi după ce discuțiile dintre miniștrii de externe ucrainean și rus s-au încheiat fără rezultat. Kievul a anunțat că Rusia îi cere capitularea, pe care nu are de gând să o accepte.

Vladimir Putin a spus că există unele progrese în discuțiile dintre Moscova și Ucraina, dar nu a oferit detalii. „Există anumite schimbări pozitive, îmi spun negociatorii noștri”, a spus Putin, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, spunând că discuțiile au continuat „practic zilnic”. Putin a spus că va intra în mai multe detalii pe această temă cu Lukașenko.

Cu toate astea, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a spus că nu au fost făcute progrese în privința încetării focului, mai ales la Mariupol, omologul său rus, Serghei Lavrov, refuzând să ofere sprijin în acest sens. „În acest moment, Rusia nu este în măsură să accepte o încetare a focului”, a spus Kuleba, citat de Libertatea. „Ei vor o capitulare din partea Ucrainei. Nu este ceea ce vor obține. Ucraina este puternică, Ucraina luptă”.

Citește și: Numărul companiilor care spun „nu” războiului crește. Lista afacerilor închise în Rusia

Citește și: Perspectiva unui psiholog asupra războiului: „Războiul este o traumă a comunității, fie că suntem prinși în mijlocul lui, fie că asistăm neputincioși la el”

Citește și: Ucraina, dispusă să renunțe la intrarea în NATO, cu anumite condiții. Anunțul făcut de ministrul de externe ucrainean

Citește și: Guvernul României, după isteria cu benzina: vom sancționa „orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public”

Sursele ucrainene susțin că Rusia ar fi trimis un ultimatum către Kiev. Publicația ucraineană ZN a enumerat condițiile impuse Kievului, după cum urmează:

  • Stoparea intrării Ucrainei în NATO;
  • Statutul neutru al Ucrainei, cu Rusia fiind unul dintre garanții neutralității;
  • Rusa să devină a doua limbă de stat, iar legile care o încalcă să o abolească;
  • Recunoașterea Crimeei de către Ucraina ca teritoriu rus;
  • Recunoașterea independenței RPD și LPR de către Ucraina, în limitele administrative ale regiunilor;
  • Demilitarizarea Ucrainei prin renunțarea completă la armele ofensive;
  • Interzicerea activităților partidelor ultranaționaliste, naziste și neonaziste.

Într-un mesaj video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, difuzat vineri, se arată refuzul Ucrainei de a ceda teritorii.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!