De ce nu vrea NATO o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei: „Ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”

De Unica.ro, pe

NATO nu vrea să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, de teama declanșării unui război mondial.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, în vârstă de 62 de ani, a spus pentru agenția France Presse, citat de Agerpres: „Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (n.r. – între Rusia şi Ucraina) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO”.

În cadrul Forumul Diplomatic organizat de președinția turcă în Antalya, Stoltenberg a explicat refuzul Alianței Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pentru a proteja populația de bombardamente ruse.

O măsură de excludere aeriană „ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti”, lucru care „ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”, după cum relatează Libertatea. Tot el a declarat pentru Reuters că realizarea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare și ajutor este „minimul” ce poate fi făcut acum.

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că există „schimbări pozitive” în negocierile cu Ucraina

Citește și: Numărul companiilor care spun „nu” războiului crește. Lista afacerilor închise în Rusia

Citește și: Perspectiva unui psiholog asupra războiului: „Războiul este o traumă a comunității, fie că suntem prinși în mijlocul lui, fie că asistăm neputincioși la el”

Citește și: Statul va oferi bani românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina. Se vor deconta 20 de lei pe zi de persoană

Stoltenberg a mai spus că amenințările nucleare făcute de președintele rus, Vladimir Putin, sunt periculoase și necugetate. Liderul NATO a mai reiterat că Alianța nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina. Or excluderea aeriană deasupra Ucrainei ar duce „cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia”.

Oficialul a făcut încă o dată apel la Putin „să pună capăt acestui război nebun” și să găsească „o soluţie politică”. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, fără a intra în prea multe detalii, că există „schimbări pozitive” în negocierile cu Ucraina.

Putin a spus că există unele progrese în discuțiile dintre Moscova și Ucraina, dar nu a intrat în detalii. „Există anumite schimbări pozitive, îmi spun negociatorii noștri”, a spus acesta, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, spunând că discuțiile au continuat „practic zilnic”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!