Secretarul general ONU, despre consecințele războiului din Ucraina: trebuie să evităm „un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 15 martie 2022, 11:03

Secretarul general al ONU, Antonio Gueterres, a avertizat luni împotriva repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care ar putea aduce un „uragan al foametei” în multe țări.

„Ucraina este în flăcări”, iar „ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii”, relatează Agerpres, care citează France Presse. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”, a explicat Antonio Gueterres în fața presei la New York.

Blocajul producției agricole din Ucraina și Rusia ar putea să lovească „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”, conform spuselor lui Antonio Gueterres. El a adăugat: „Acest război depăşeşte cu mult Ucraina”.

Oficialul ONU a vorbit și despre prețurile în creștere ale cerealelor. „Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”, a spus. „Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”.

Citește și: Conferință de presă a piloților ruși capturați de ucraineni: „Recunosc oroarea crimelor mele. Vreau să-mi cer scuze întregului popor ucrainean”

Citește și: Raed Arafat, despre scandalurile de dezinformare recente: „Nu se pune problema cenzurii”

Citește și: Kremlinul a recunoscut că ar vrea să preia controlul deplin asupra marilor orașe din Ucraina

Citește și: Avertisment Facebook la o postare a senatoarei Diana Șoșoacă: „Editorul poate fi parţial sau integral sub controlul editorial al guvernului rus”

În total, Gueterres a spus că „45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen”.

Secretarul general al ONU a cerut oprirea cât mai rapidă a ostilităților. Cu toate astea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia ar vrea să preia controlul asupra marilor orașe din Ucraina.

„Ministerul Apărării al Federației Ruse, asigurând în același timp siguranța maximă a populației civile, nu exclude posibilitatea de a prelua sub control deplin centrele majore de populație”, a spus Peskov.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!