Kremlinul a recunoscut că ar vrea să preia controlul deplin asupra marilor orașe din Ucraina

De Unica.ro, pe

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia ar vrea să preia controlul asupra orașelor mari din Ucraina, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov a declarat luni că Rusia ar putea prelua controlul deplin asupra marilor orașe din Ucraina. Mai mult, a avertizat Occidentul că are suficientă putere militară pentru a-și îndeplini toate obiectivele din Ucraina fără a apela la ajutorul Chinei.

„Ministerul Apărării al Federației Ruse, asigurând în același timp siguranța maximă a populației civile, nu exclude posibilitatea de a prelua sub control deplin centrele majore de populație”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Libertatea.

El a mai adăugat: „Rusia posedă propriul potențial independent pentru a continua operațiunea. După cum am spus, aceasta se desfășoară conform planului și va fi finalizată la timp și în totalitate”.

Peskov a spus că unele dintre marile orașe ale Ucrainei au fost deja încercuite de forțele rusești. Oficialul rus a vorbit despre „siguranța maximă a populației civile” tocmai atunci când Rusia și-a intensificat atacul asupra centrelor urbane ucrainene, fapt ce a dus la pierderea de numeroase vieți omenești în rândul civililor.

Citește și: De ce nu vrea NATO o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei: „Ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”

Citește și: Ce a spus Kamala Harris, vicepreședinta SUA, despre posibilitatea ca Rusia să atace România

Citește și: Conferință de presă a piloților ruși capturați de ucraineni: „Recunosc oroarea crimelor mele. Vreau să-mi cer scuze întregului popor ucrainean”

Citește și: Raed Arafat, despre scandalurile de dezinformare recente: „Nu se pune problema cenzurii”

Deși Peskov și autoritățile ruse continuă să propage ideea că războiul este de fapt o „operațiune militară specială”, făcută spre binele civililor, oficialii ucraineni au anunțat că doar în Mariupol, oraș bombardat intens de armata rusă, cel puțin 2.500 de civili și-au pierdut viața.

Mai mult, anunțul făcut de Peskov contrazice declarațiile anterioare ale oficialilor ruși, care asigură că scopul invaziei nu este acela de a ocupa întregul teritoriu al Ucrainei. Forțele ruse au preluat controlul asupra orașelor Herson și Melitopol, însă se confruntă cu proteste frecvente ale civililor pe stradă.

Autoritățile din Ucraina au spus că forțele ruse l-au răpit pe primarul Melitopului, pentru că a refuzat să coopereze cu invadatorii. Duminică, șeful administrației regionale din Zaporojie a spus că și primarul orașului Dniprorudne a fost răpit de forțele ruse.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!