Sărbătoarea pascală este într-adevăr lipsită de opulenţa meselor de Crăciun sau Revelion, în materie de preparate culinare accentul căzând pe ingrediente şi prospeţimea…
… lor, nu pe reţete sofisticate.
După cele 40 de zile de post sever (care în mediul rural se respectă cu sfinţenie), mesele de Paşte încep cu consumarea a 3 linguriţe de Sfinte Paşti, pe care credincioşii le-au primit la biserică, de Înviere, odată cu vestea că „Hristos a înviat!”.
Sfintele Paşti au valoarea simbolică a împărtăşirii de către toţi credincioşii cu miracolul triumfului lui Hristos asupra morţii.
În dimineaţa de duminică, familia se reuneşte în jurul unei mese pe care se găsesc primele crudităţi ale primăverii: ridichi, salată, ceapă verde, dar şi brânză şi, evident, ouăle de Paşti.
În Bucovina, Maramureş şi Moldova, gospodinele pun pe masă şi pasca, un preparat din cocă de cozonac cu umplutură de brânză dulce şi aromată şi fructe confiate, decorat cu împletituri din aluat pe margini şi cu o cruce în mijloc.
În toate regiunile se obişnuieşte să se consume miel la mesele de Paşti, sub formă de ciorbă (din capul animalului), stufat, friptură sau drob.
Reţetele de drob diferă, în materie de compoziţie, de la regiune la regiune, dar în principal acesta conţine carne şi măruntaie de miel, amestecate cu ouă fierte, condimente şi verdeţuri (pătrunjel, ceapă verde), învelite în prapure (mezenterul mielului) şi coapte la cuptor.
Friptura de miel este una foarte grasă, aşa că trebuie „stinsă” cu mult vin turnat peste carne în timpul coacerii.
Pentru a nu umple casa de miros şi pentru ca friptura să nu sece, ci să rămână suculentă, ea trebuie acoperită cu 3-4 straturi de frunze de varză murată care se înlătură de pe friptură atunci când s-au uscat.
În Sud, ciorba de miel se prepară cu borş, lobodă şi ştevie, iar în Ardeal, aceasta se găteşte cu tarhon, oţet şi smântână.
Nelipsite de pe masa de Paşti sunt şi sarmalele, făcute din ultimele verze murate din butoiul pus de gospodină pentru iarnă, şi care îi vor bucura pe cei care nu mănâncă miel.
Fiecare familie şi fiecare gospodină are însă reţete speciale, poate mai laborioase, pe care le prepară doar la ocazii sau doar la Paşti şi care fac deliciul familiei. Când pregăteşti masa de Paşti, fii atentă mai ales la prospeţimea alimentelor şi la provenienţa lor. Atenţie! Carnea de miel (şi toată carnea în general) trebuie să poarte ştampila autorităţii de control sanitar-veterinar şi trebuie cumpărată doar din centre autorizate, nu direct de la stână şi nu de pe marginea drumului.
În curând urmează un nou concurs pe Unica.ro în care cele mai ingenioase şi inovative gospodine vor câştiga!