Cum o sa stăm cu banii?

De Corina Buhagiar pe

Cum ar fi sa nu mai ai nicio moneda in buzunar, nicio bancnota in geanta si pentru orice vrei sa platesti sa folosesti doar un card? Ce ar inseamna asta?
Te poti gandi serios la acest scenariu fiindca, dupa cei mai multi analisti, asa o sa arate viitorul. Adio cersetori si baieti care sar sa-ti spele parbrizul la masina. Adio bacsis la chelner sau manichiurista. N-o sa mai ai cu ce sa-i fericesti.

Daca acum te mai intrebi cateodata: „Pe ce-am dat banii? Parca mai aveam vreo 10 lei?!” pe vremea aia o sa stii exact unde s-au dus veniturile tale, pana la ultimul banut. Asta inseamna, fireste, ca si bancherul tau o sa stie… Si fiecare dintre noi va fi o piesa dintr-un sistem perfect controlat. Iar bancnotele si monezile vor exista doar in colectii de muzeu.

De altfel, chiar in momentul actual, mai putin de 10% din banii care circula in lume au un suport fizic (hartie sau metal). Restul sunt, pur si simplu, bani virtuali.

Un an de zile fara cash
James Allan, un londonez de 25 de ani, a facut un pariu cu prietenii sa nu mai foloseasca nicio moneda cu chipul reginei pe ea, timp de un an de zile. Asta inseamna ca a inlocuit bancnotele, monedele si timbrele cu un card, mai exact unul Visa payWave. Acesta permite ca plata sa se faca prin simpla apropiere a cardului de POS.

La cumparaturile sub 10 lire sterline nici macar nu e necesar codul PIN, iar James a scapat de statul la coada si scotocitul dupa maruntis.
„A fost mult mai usor decat credeam. Inca mai am probleme cu unele magazine mici si cu autobuzele, dar am observat deja o crestere tot mai mare a numarului de locuri in care se accepta carduri. Unele taxiuri si baruri accepta deja aceasta tehnologie”, spune el. A trecut totusi si prin momente mai grele.

Cand a trebuit sa mearga pe jos 15 km prin Londra, la miezul noptii, pentru ca nu gasea niciun loc in care sa isi poata incarca electronic cardul sau de transport. Sau cand a gasit 150 de lire pe strada si a trebuit sa ii dea cadou unui prieten…

O noua mentalitate
Aventura „un an de zile fara numerar” a schimbat complet modul in care James isi cheltuieste banii. Pe parcursul unei saptamani, el isi planifica cumparaturile sau intalnirile cu prietenii, astfel incat sa se asigure ca va putea plati orice cu cardul.

„Am descoperit ca atunci cand nu am cash la mine, nu mai fac atat de multe cumparaturi neplanificate, prin urmare sunt mai cumpatat cand vine vorba de banii mei. Dar imi va fi mult mai usor atunci cand cardurile vor deveni metoda de plata preferata, nu as mai putea sa ma mai intorc la numerar” spune James Allen. Si avem toate motivele sa-l credem.

Poate ca deocamdata ai mai multa incredere in hartiutele fosnitoare decat in cardul electronic. Si te simti mai bine in ziua de chenzina cu portofelul plin, decat la simpla idee ca ti s-au transferat bani in cont. Insa banii, ca orice altceva, evolueaza.

Iar daca esti curioasa sa intelegi exact istoria lor iti recomand un film mai mult decat edificator: Zeitgeist Addenum, la http://www.zeitgeistmovie.com/

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro