Terenuri de vânzare Constanța: Când NU este necesară autorizaţia de construire

Ultimul update Joi, 30 ianuarie 2020, 19:07
Există situații în care se poate construi fără autorizație și ar fi bine să le cunoști, mai cu seamă dacă ai aruncat deja un ochi pe terenurile de vânzare din Constanța, București sau de oriunde în țară și ai fi tentat să faci o astfel de tranzacție. Ori poate chiar ai cumpărat un teren cu casă și nu vrei să te trezești cu vreo amendă.

Problematica imobilelor edificate fără autorizaţie de construire sau fără respectarea acesteia reprezintă o realitate cotidiană, motiv pentru care specialiştii în proiectare şi consultanţă imobiliară ai companiei Cad-ON explică pe înţelesul tuturor dacă şi în ce situaţii se poate construi fără autorizaţie.

Autorizația de construire este actul care conferă dreptul de a construi, de a consolida sau repara o construcție existentă. Acest act se eliberează de Primărie pe baza unei documentaţii ce cuprinde o serie de avize și acorduri și are o valabilitate de 12 până la 24 de luni.

În Legea nr. 50/1991, care reglementează autorizarea construcţiilor, sunt prevăzute și o serie de cazuri în care nu este necesară o autorizație de construire. Astfel, conform legii se pot executa, fără autorizație de construire, lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora.

Se pot execută, fără autorizație, următoarele tipuri de construcții:

 

– reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă formă acestora și materialele din care sunt executate;

 

– reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează formă, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;

 

– reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;

 

– zugrăveli și vopsitorii interioare;

 

– zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;

 

– reparații la instalațiile interioare, la branşamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;

 

– reparații și înlocuiri la pardoseli;

 

– reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive;

 

– lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente;

 

– lucrări de foraje și sondaje geotehnice pentru construcții de importantă normală sau redusă, situate în afară zonelor de protecție instituite pentru zăcăminte acvifere;

 

– lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.

 

În același timp, se pot execută fără autorizație de construire și lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, precum și fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice.

 

Mare atenție la amenzi!

 

Aşadar, lista lucrărilor de construcţii pentru care nu este necesară o autorizaţie este pentru a ne face o idee de principiu în legatură cu necesitatea demarării procedurii de obţinere a unei autorizaţii pentru ceea ce vrem să ridicăm pe propriul teren.

 

Cam tot ce vrem să ridicăm pe propriul teren are nevoie de o autorizaţie, chiar dacă pentru mulţi proprietari acest lucru este greu de acceptat. Prima consecinţă a încălcării legislaţiei şi a construirii fără autorizaţie, atunci când legea o impune, este sancţiunea contravenţională. Amenzile sunt între 10.000 lei şi 100.000 lei pentru lipsa autorizaţiei. Iar o amendă nu vine niciodată singură. Autorităţile de control vin, dau amendă, însă dispun şi punerea în acord cu legea sau altfel spus, intrarea în legalitate. În anumite cazuri, poate fi decisă şi desfiinţarea construcţiilor.

 

Lucrările realizate fără autorizație de construire, atunci când există obligația de a obține una, înseamnă lucrări realizate cu încălcarea legislației. Consecințele sunt pe trei paliere principale: sancțiunea contravențională, imposibilitatea de a obține înscrierea construcției în Cartea funciară, fapt ce ar permite apoi vânzarea acesteia, precum și eventualitatea unor conflicte cu vecinii, traduse, desigur prin procese în instanță.

 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!