(P) Mituri și adevăr despre fațetele dentare

De Unica.ro, pe

Aspectul estetic este foarte important în societatea modernă. Astfel se explică și faptul că în ultimii ani, numeroase persoane se prezintă la medicul dentist pentru a-și transforma zâmbetul. 

Conform Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, 99,7% dintre persoane consideră că zâmbetul este un accesoriu important în relaționarea cu cei din jurul lor, iar nu mai puțin de 75% sunt de părere că un zâmbet neatractiv îi poate afecta în sfera profesională. 

Putem obține un zâmbet  impecabil, luminos și în nuanța de alb dorită cu ajutorul tratamentului cu fațete dentare.

 Fațetele dentare sunt construite dintr-un material ceramic rezistent, dar care poate avea un aspect ca al dinților naturali prin tehnologiile disponibile în laboratorul de tehnică dentară. Tratamentul cu fațete dentare reprezintă o metodă simplă de restaurare a diferitelor imperfecțiuni dentare precum: dinți ciobiți, colorații și pete dentare, spații interdentare inestetice sau mici aglomerări dentare, asimetrii dentare etc.  

Deși este un procedeu dentar foarte cunoscut, sunt mulți pacienți care manifestă rezerve în a realiza un tratament de estetică dentară prin fațete dentare. 

Așadar, care sunt miturile și  care este adevărul despre fațetele dentare? Aflăm de la dr. Luciana Șandru, medic dentist specializat în estetică dentară la clinica Green Dental. 

Fațetele dentare provoacă durere. 

Frica de stomatolog și frica de dentist sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale amânării tratamentelor dentare. Însă, astăzi sunt disponibile tehnologii digitale și proceduri care elimină durerea în timpul intervenției și creează un ambient confortabil pentru pacient. În cazul fațetelor dentare, pacientul nu simte durere nici în timpul aplicării acestora, nici după. Există și cazuri rare în care, post tratament, pacientul poate resimți o ușoară sensibilitate dentară, care dispare de la sine în doar câteva zile.  

Fațetele dentare nu oferă un aspect natural zâmbetului

Ceramica din care sunt realizate fațetele dentare este un material care poate fi șlefuit și lucrat de un artizan ceramist astfel încât noii dinți să aibă aspectul, culoarea, forma și textura dinților naturali. În clinica dentară Green Dental, parte din grupul de clinici DENT ESTET, sunt folosite materiale de calitate, astfel încât lucrarea finală să arate, să funcționeze și să se simtă ca dinții naturali. Alegerea nuanței de alb de către pacient, va face noul zâmbet mai statement sau mai discret. 

În plus, medicul dentist specializat în estetică dentară va face recomandări pacientului care își dorește un zâmbet cât mai natural, în funcție de nuanța pielii pacientului și a liniilor feței, astfel încât să obțină un zâmbet într-o nuanță de alb în armonie cu înfățișarea, tocmai pentru a evita aspectul de dinți falși.  

Fațetele dentare afectează rezistența și structura dinților naturali

Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri legate de tratamentul cu fațete dentare. Procedura de preparare a dinților naturali pentru fațetare presupune o mică șlefuire a dintelui natural. Fiind vorba de doar 1 milimetru sau chiar mai puțin, dintele nu își pierde rezistența. Ba din contra, prin aplicarea fațetelor, dinții naturali sunt mai bine protejați. Există și dinți care nu au nevoie de preparații în avans, iar pe aceștia sunt aplicate direct fațetele dentare No-Prep. 

Ceramica din care sunt realizate fațetele dentare este un material extrem de rezistent, chiar și în cazul persoanelor care suferă de bruxism. Cu toate acestea, în cazul în care aveți bruxism, medicul stomatolog recomandă purtarea unei gutiere personalizate pe parcursul nopții. 

Procedura presupune multe vizite la cabinetul dentar

La Clinica Green Dental, tratamentul cu fațete dentare este finalizat în două, maxim trei vizite la cabinetul dentar, în cazul în care pacientul nu prezintă și alte afecțiuni dentare ce trebuie tratae înainte ca fațetele să fie cimentate pe dinții naturali. Întotdeauna, planurile de tratament realizate de medicii clinicii Green Dental vor cuprinde toate afecțiunile dentare ale pacientului, iar tratamentele vor fi prioritizate în funcție de rapiditatea și impactul pe care netratarea lor îl poate avea asupra sănătății dentare și generale a pacientului. De exemplu, tratarea cariilor și igienizarea profesională a dinților pentru îndepărtarea tartrului sunt tratamente efectuate întotdeauna înainte de tratamentul estetic, pentru a asigura dinți sănătoși la aplicarea fațetelor dentare.

Fațetele dentare își schimbă culoarea și se pot păta

Fațetele dentare își păstrează aceeași culoare timp îndelungat. De asemenea, menținerea culorii și faptul că nu se pătează sunt două dintre calitățile fațetelor dentare. Nu există restricții alimentare suplimentare. Se recomandă, însă, evitarea obiceiurilor alimentare care afectează dinții normali și menținerea ritualului corect de igienizare a dinților la domiciliu. 

Fațetele dentare nu au durabilitate în timp

Fațetele dentare pot rezista chiar și până la 20 de ani, evident, totul depinde de felul în care pacientul are grijă de ele. Datorită procedurii și materialului de calitate folosit, fațetele dentare rezistă la fisuri, decolorare și îngălbenire. Spălatul pe dinți de două ori pe zi și vizitele semestriale la medicul dentist pentru controlul și profilaxia dentară pperiodice, cu siguranță joacă un rol important în prelungirea duratei de viață a fațetelor dentare. 

Fațetele dentare pot fi aplicate doar pe dinții frontali

Fațetele sunt mai vizibile pe linia surâsului, ca atare dinții frontali ne atrag mai tare atenția atunci când o persoană zâmbește. Acest lucru nu înseamnă că medicul dentist nu poate rezolva aspecte inestetice ale dinților poziționați lateral sau anterior, precum dinți ciobiți, fisurați, îngălbeniți sau chiar spații mici interdentare.

Fațetele dentare necesită întreținere suplimentară

Odată aplicate fațetele dentare, zâmbetul arată complet natural, prin urmare igienizarea zilnică se realizează la fel ca înainte. Fațetele dentare nu necesită nicio altă metodă suplimentară de întreținere. Se recomandă periajul dentar obișnuit, dimineața și seara, timp de minimum 2 minute/periaj, folosirea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal, alături de vizita la medicul dentist, de două ori pe an. 

4 recomandări avizate pentru un tratament cu fațete dentare de succes

Chiar dacă pare un procedeu simplu de realizat, pentru a te asigura că la finalul tratamentul vei avea zâmbetul la care ai visat mereu, este important să alegi un medic protetician cu experiență în estetică dentară. Astfel, poți solicita cazuri de reabilitare orală documentate fotografic înainte și după tratament și poți verifica ce experiență de lucru are acesta.

De asemenea, asigură-te că medicul utilizează tehnologii digitale de ultimă oră în estetică dentară. Printre acestea menționăm:

  • Radiologie digitală – acuratețea diagnosticului
  • Scannerul intraoral – preluarea corectă aa amprentelor dentare, fără eroare umană sau disconfort pentru pacient
  • Digital Smile Design – tehnologie care permite pacientului să își previzualizeze zâmbetul dinainte de a începe tratamentul propriu-zis și de a alege, împreună cu medicul, forma, culoarea și dimensiunea noilor dinți
  • Laborator dentar digital CAD-CAM – pentru realizarea unor lucrări protetice de înaltă calitate și estetică.