(P) Cum să le validezi și încurajezi pe femeile din jurul tău: cele 5 tipuri de susținere pe care le ai la dispoziție

De Unica.ro, pe

Susținerea femeilor sau mișcarea de empowerment nu are o definiție foarte precisă, tocmai pentru că poate avea sensuri diferite pentru fiecare dintre noi. Și asta nu e greșit. Încurajarea, validarea, susținerea, motivarea, înlesnirea sunt modalități diferite prin care îi putem susține pe cei din jurul nostru.

În ceea ce privește strict această mișcare de empowerment feminin, derivat din însăși mișcarea socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate – feminismul – se pare că sociologii susțin că există cinci tipuri diferite de susținere pe care le putem oferi semenelor noastre:

Susținerea socială

Aceasta este una dintre cele mai proeminente forme de empowerment și cea mai vizibilă în mass media. Susținerea socială se referă la încurajarea relațiilor sociale între femei, dar și la poziționarea acestora în structurile sociale, oferindu-le un obiectiv în afara gospodăriei. Contribuțiile femeilor la societatea actuală sunt recunoscute și valorificate în prezent, în antiteză cu aura simplistă pe care o aveau în trecut, cauzată, în mare parte, de viziunile patriarhale. Susținerea socială luptă, de asemenea, împotriva discriminării de rasă, etnie, religie, gen sau diferite dizabilități și depășește barierele a ceea ce era considerat, în trecut, ”normal”. 

Susținerea emoțională 

Susținerea din sfera psihologiei se aliniază cu cea socială, tocmai pentru că încalcă tabuurile tradiționale și patriarhale și obligațiile sociale și lasă femeile să depășească așteptările pe care societatea le are de la ele. În ziua de azi, nu e nimic neobișnuit în inițiativa unei femei de a se duce la serviciu cu trotineta electrica, în loc să stea acasă cu copiii și să se ocupe strict de gospodărie. La fel cum nu mai e neobișnuit să conducă un automobil, să se inițieze în diferite sporturi, să fie pasionată de tehnologie sau să se distreze cu un hoverboard. În urmă cu nu foarte mulți ani, aceste lucruri simple erau de neimaginat. Iar această susținere emoțională poate contribui la construirea și creșterea stimei de sine și a încrederii în propriile forțe, în timp ce le oferă femeilor posibilitatea să dețină controlul atunci când vine vorba de veniturile lor și de deciziile care le vizează.

Susținerea educațională

Educația este o parte vitală a creșterii și dezvoltării, dar, încă există locuri din lume care le refuză acest drept reprezentantelor de sex feminin. Acest lucru le răpește o abilitate la care toată lumea ar trebui să aibă dreptul: cunoașterea. Fără o educație adecvată și disponibilă nediscriminatoriu, susținerea de gen este imposibilă. Educația ne pune pe picior de egalitate și le ajută pe tinere să conștientizeze care le sunt drepturile și responsabilitățile. Mai mult, obținerea acestei cunoașteri poate aduce un plus de stimă de sine și încredere si le poate ajuta pe fete să conștientizeze că nu au nevoie de nimeni altcineva pentru a fi suficiente. Totodată, le oferă acces la dezvoltare socială, politică, intelectuală și la conștiință religioasă, descurajând intoleranța, ideile preconcepute sau superstițiile.

Susținerea economică

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, dar, atunci când ai un dezavantaj financiar, accesul la a fi susținută se limitează. Sărăcia, opresiunea, lipsa proprietății restrâng accesul la o serie de resurse, de care cei puternici financiar beneficiază. Prin reducereaa decalajului financiar, femeile ar avea foarte mult de câștigat în ceea ce privește controlul asupra resurselor materiale, umane, intelectuale și financiare.

Susținerea politică

A avea o voce în politică poate face o diferență notabilă pentru femei. În primul rând, drepturile acestora ar fi aduse în discuție, apărate, susținute. Implicarea politică a femeilor implică descentralizara puterii și a autorității în mediile neprivilegiate și ar permite participarea persoanelor defavorizate în procesul de luare a deciziilor și de implementare a politicilor și a programelor guvernamentale și nu numai. Cu alte cuvinte, influența politică nu doar că le-ar oferi o voce celor care nu au avut-o până acum, dar, le-ar oferi și acces la politici și programe care să le facă viața mai ușoară grupurilor discriminate.

Toate aceste tipuri de susținere sunt interconectate. Obiectivele fiecăruia dintre ele trebuie urmărite. Prioritatea este, însă, a tuturor, deoarece beneficiul suprem este un mix care le include pe toate. În definitiv, nici măcar nu este vorba doar despre susținerea femeilor, ci despre a tuturor; și despre descurajarea discriminării, în toate formele sale.

Sursă foto: Pexels

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!