(P) 5 remedii pentru calmarea gâtului iritat

De Unica.ro, pe

Durerea în gât este una dintre cele mai comune probleme cu care ne confruntăm, mai ales odată cu instalarea frigului. Aerul rece inspirat ne afectează gâtul, creând un disconfort ce poate persista mai multe zile. Mai jos vom detalia:

  • Durerea în gât – de ce apare?
  • Gât iritat? Vezi 5 remedii care te vor ajuta;
  • Suplimente din plante pentru durerea în gât.

Durerea în gât – de ce apare?

În general, durerea în gât este cauzată de anumite virusuri sau bacterii aduse de temperaturile scăzute. Astfel, aceasta poate fi semnul unei viroze, răceli sau poate indica o infecție în gât.

Adesea, durerea în gât poate fi însoțită de tuse sau răgușeală, fiind vorba de laringită (inflamația laringelui, care afectează corzile vocale), iar în alte cazuri vorbim de faringită (inflamația faringelui) sau de amigdalită (inflamația amigdalelor). 

Indiferent de cauză, un gât iritat provoacă un anumit nivel de disconfort oricui, mai ales dificultăți la înghițirea alimentelor sau lichidelor, transformând mâncatul într-o activitate aproape imposibilă.  

Durerea în gât mai poate fi cauzată și de anumiți factori de mediu, cum ar fi aerul poluat pe care îl inspirăm sau fumul de țigară. 

Durerea în gât nu este o afecțiune medicală gravă și poate fi tratată acasă. Însă, dacă aceasta persistă mai multe zile și este însoțită de alte simptome, precum febră, poate fi vorba despre o infecție, fiind nevoie de un sfat din partea medicului.  

Gât iritat? Vezi 5 remedii care te vor ajuta

Gâtul iritat poate fi tratat acasă, cu ajutorul câtorva remedii cunoscute deja din cele mai vechi timpuri:

Menta 

Această plantă este cunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra respirației, astfel că siropul de mentă diluat cu apă sau ceaiul de mentă poate ameliora durerea de gât. Mentolul pe care îl conține menta calmează durerea și contribuie la combaterea tusei, având, în același timp, proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale, care contribuie la vindecarea gâtului iritat. 

Mierea

Indiferent din ce este obținută, mierea este unul dintre cele mai la îndemână remedii pentru ameliorarea durerii în gât. Fie că înghiți una-două lingurițe dimineața, înainte de micul-dejun, fie că o folosești pentru îndulcirea ceaiurilor, mierea îți va reduce iritația în gât.  

Gargară cu apă și sare

Gargara cu sare dizolvată în apă călduță de cel puțin o dată pe zi ajută la ameliorarea durerii în gât și grăbește vindecarea. 

Ceaiuri

 Ceaiurile calde (dar nu fierbinți) sunt, de asemenea, utile pentru tratarea durerii în gât. Ceaiul de mușețel, mai ales, este cunoscut pentru efectul de calmare a durerii, având proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Este recomandat, de asemenea, și ceaiul de mentă, salvie sau tei, îndulcit cu miere. 

În cazul în care durerea în gât este însoțită de tuse, este indicat consumul de ceai de ceapă – fierbe o ceapă alături de câteva nuci, în coajă, și bea ceaiul obținut neîndulcit. 

Ghimbir

Ceaiul de ghimbir este de ajutor pentru un gât iritat, tuse, dar și pentru susținerea sistemului imunitar, în general.

Suplimente din plante pentru durerea în gât

Beneficiile plantelor asupra sănătății sistemului respirator sunt multiple. Suplimentele alimentare pe bază de plante reprezintă, de asemenea, un aliat de nădejde în combaterea durerii în gât, pe lângă remediile naturiste. 

Spre exemplu, Naturalis Septocalmin forte este un supliment alimentar, fără zahăr, sub formă de drajeuri de supt, care contribuie la calmarea gâtului iritat. Conține Vitamina C, care susține buna funcționare a sistemului imunitar, eucalipt, mentol și extract din rădăcini de nalbă-mare, care au un efect calmant asupra gâtului, corzilor vocale și faringelui, în timp ce menta, extractul din rădăcină de lemn-dulce, extractul din fructe de soc și extractul din flori de tei contribuie la menținerea confortului căilor respiratorii.

Totuși, în cazul în care durerea în gât persistă pentru un timp îndelungat, este recomandată vizita în cabinetul medicului, care poate prescrie medicamente antiinflamatorii sau chiar antibiotice, în cazul unei infecții bacteriene.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!