(P) 5 lucruri de știut despre aparatele dentare în anul 2020

De Unica.ro, pe

Aparatele dentare sunt folosite pentru a îndrepta dinții atât din motive estetice cât și funcționale, asta deoarece dinții strâmbi pot afecta masticația, gingiile și pot fi mai predispuși altor probleme cum ar fi cariile sau durerile dentare.

Acestea tind să fie de mai multe tipuri, de la aparate dentare metalice, la cele din ceramică, invizibile sau din plastic.

În funcție de condiția ta sau a copilului tău, specialistul îți poate da opțiunea de a alege ce tip de dispozitiv dorești. Vezi aici detalii despre aparatul dentar.

Dacă te-ai decis să optezi pentru această formă de tratament, atunci îți venim în ajutor cu 5 informații bine de știut despre aparatele dentare.

1. Poți sa îți pui un aparat dentar la orice vârstă

Chiar dacă adolescenții sunt primii care ne vin în cap atunci când ne gândim la aparate dentare, adevărul este că aceste dispozitive pot fi folosite la orice vârstă, atâta timp cât dinții și gingiile sunt sănătoase.

Când vine vorba de copii însă, există o perioadă în care nu se poate interveni cu un aparat dentar, aceasta fiind sub vârsta de 6-7 ani.

Deoarece majoritatea copiilor încep să își piardă dinții de lapte la acele vârste, aparatul dentar poate fi folosit după apariția primilor dinți permanenți.

Cu toate acestea însă, majoritatea dispozitivelor sunt montate de obicei între vârstele de 11-14 ani.

2. Există un nivel mic de durere

De cele mai multe ori durerea este mai amplificată în primele zile de la montarea aparatului dentar sau după fiecare ajustare adusă dispozitivului de către specialist.

Mai mult decât atât, alte inconveniente pot apărea în urma frecării limbii de aparat sau contactul acestuia cu partea interioară a obrazului.

În funcție de tipul aparatului folosit, este posibil ca aceste probleme să fie sau nu prezente.

Cu toate acestea însă, durerea este de obicei ușor de suportat, aceasta fiind comparată deseori cu o zgârietură sau durere ușoară de cap și poate fi gestionată folosind unguente și geluri special concepute pentru această problemă.

3. Durata

Cât timp trebuie să stai cu aparatul dentar depinde de severitatea problemei tale și cum reacționează dinții la dispozitiv.

De cele mai multe ori specialistul îți va da un timp estimativ însă acesta se poate modifica în funcție de evoluția tratamentului, timpul putând deveni mai scurt sau mai lung.

De obicei, majoritatea copiilor și adolescenților tind să poarte aparatele dentare aproximativ 2 ani de zile, iar adulții se pot aștepta la o perioadă de utilizare a aparatului cuprinsă între 6 luni și 1 an.

4. Îngrijirea dinților în timp ce porți aparatul dentar

Îngrijirea dinților începe prin evitarea alimentelor dure care pot rupe firele aparatului dentar. Adițional, este recomandată și evitarea alimentelor bogate în zahăr deoarece acestea pot promova acumularea de bacterii în jurul dispozitivului.

Spălatul pe dinți va dura mai mult din cauza aparatului dentar însă această etapă este foarte importantă și nu trebuie grăbită.

Fiecare sesiune de spălare pe dinți trebuie urmată de o clătire cu apă de gura antiseptica pentru a distruge bacteriile rămase.

5. Alimentele care trebuie evitate

În general, când vine vorba de aparatele dentare metalice sau din ceramică, alimentele care trebuie evitate sunt:

  • Alimente tari, cum ar fi nucile, dropsurile și alte tipuri de bomboane tari;
  • Cele care necesită să fie mestecate o perioadă lungă de timp, cum ar fi bomboanele gumate sau anumite produse din carne;
  • Alimentele lipicioase precum guma de mestecat și caramelul;
  • Cele care trebuie să muști din ele cum ar fi merele, perele sau porumbul.

Trebuie menționat însă, că ultima categorie de alimente poate fi consumată dacă se înlătură nevoia de a mușca, aceasta putând fi realizată prin înlăturarea boabelor de porumb sau tăierea în cubulețe a fructelor.

Deoarece restricția alimentelor depinde în mare parte și de tipul aparatului dentar, este recomandat ca aceste informații să fie obținute direct de la specialist.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!