Nu uitați să vă protejați ochii de radiațiile solare, indiferent de anotimp!

De Unica.ro, pe

Ochii au nevoie, în fiecare anotimp, de protecție pentru factorii agresivi de mediu la care aceștia sunt expuși zi de zi. Un efect iritant asupra ochilor îl au următorii factori: radiațiile ultraviolete (UV), vântul, aerul uscat etc. 

Factori agresivi asupra ochilor vara

Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete poate avea consecințe grave în timp, provocând anomalii oftalmologice grave (oftalmie, cataractă, tumoare malignă a ochiului, degenerescență maculară). 

Protejarea ochilor cu ochelari adecvați este esențială în timpul expunerii la soare, pentru a preveni astfel de afecțiuni și a menține claritatea vederii. 

Factori agresivi asupra ochilor iarna

Radiațiile ultraviolete reflectate de zăpadă pot afecta sănătatea vederii. Acestea sunt un real pericol pentru ochi, pot reduce acuitatea vizuală, pot cauza afecțiuni și boli dureroase (cum este de exemplu fotocheratita – o suferință la nivelul corneei, când este lezat țesutul globului ocular). 

Boli grave cauzate de expunerea repetată la soare

Nu uitați să vă protejați ochii de radiațiile solare, indiferent de anotimp!

Oftalmia

Oftalmia este o afecțiune care poate să apară și vara și iarna. Este vorba despre arsuri la cornee din cauza razelor ultraviolete. Dacă expunerea la radiațiile solare este îndelungată, pot să apară manifestări precum: scăderea acuității vizuale, umflarea pleoapelor, durere de ochi agravată de intensitatea luminii, senzație de nisip în ochi. 

Oftalmia apare uneori și iarna, mai ales în zone de mare altitudine, unde vântul este puternic, ea fiind numită orbire a zăpezii

Cataracta 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cataracta este principala cauză de orbire la 20% dintre pacienții diagnosticați cu această boală. Cataracta afectează 20% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani și peste 60% dintre adulții cu vârsta peste 85 de ani. 

Cercetătorii spun că boala este legată de expunerea repetată și excesivă la soare. 

Fotoconjunctivita

Inflamația conjunctivei este cauzată de expunerea mare a ochilor la razele ultraviolete fără ochelari de protecție. Și fotokeratita poate apărea din această cauză, ea este o inflamație a corneei. Razele solare sunt nocive, ele pot provoca arsuri solare la nivelul ochilor, cauzând durere și o reducere temporară a acuității vizuale. 

Melanom ocular sau cancer uveal

Expunerea excesivă la soare poate duce la apariția acestui tip de cancer, care produce scăderea acuității vizuale și este considerat cel mai frecvent tip de cancer ocular la adulți. Boala apare mai ales la persoanele cu ochi deschiși (albaștri). Uvea este stratul vascular al ochiului. 

Degenerescența maculară 

Această boală este legată de vârstă, dar există și alți factori care sunt implicați în apariția ei și anume: supraexpunerea la soare și la lumina albastră de la ecranele dispozitivelor digitale (laptop, calculator, tabletă, smartphone). 

Pentru a preveni boala, trebuie să ne gândim și la acest risc generat de lumina albastră de la surse artificiale (cum este și televizorul, sau smarphone-ul). Mulți medici oftalmologi care sunt specializați în afecțiunile retinei recomandă protejarea ochilor împotriva luminii albastre cu ochelari de calculator corespunzători. 

Conform unui studiu de pe PubMed, lumina albastră cu energie ridicată poate trece prin cornee și poate ajunge la retină (locul formării vederii, locul leziunilor ce provoacă boli oculare), provocând boli precum: ochi uscat, degenerescență maculară, cataractă, tulburări hormonale (inhibarea secreției de melatonină, creșterea producției de hormoni adrenocorticali). 

Cercetătorii consideră că lumina albastră excesivă, mai ales noaptea, poate reduce producția de melatonină și poate deteriora retina. Lumina albastră poate stimula creierul și inhiba secreția de melatonină, crește producția de corticosteroizi, oprind secreția hormonală și afectând astfel calitatea somnului. 

În plus, tulburările de somn pot duce la creșterea producției de corticosteroizi, care reduc excitabilitatea nervului parasimpatic, scad secreția lacrimală și cresc riscul de ochi uscați. De asemenea, tulburările de somn ce apar din cauza luminii albastre reduc timpul de închidere a ochilor, iar asta duce la un moment dat la creșterea riscului de evaporare a lacrimilor și de apariție a senzației de ochi uscați. Și lipsa de androgeni poate afecta negativ funcția glandei pleoapelor, reducerea stratului lipidic lacrimal, creșterea riscului de evaporare a lichidului lacrimal și de apariție a ochilor uscați, spun cercetătorii.  

Nu uitați să vă protejați ochii de radiațiile solare, indiferent de anotimp!

Purtarea de ochelari de vedere cu protecție UV în orice anotimp poate reduce aceste riscuri și poate menține claritatea vederii. Aceștia pot avea protecție UV 100% sau cu lentile polarizate, pot reduce efectele nocive ale luminii albastre de la display-uri (ex. laptop, tabletă, computer, smartphone).

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!