Cum ar fi să nu mai fii nevoit să cauți locuri de muncă în Satu Mare? Să ai un venit de bază universal?

Ultimul update Marți, 14 iulie 2020, 17:13

 

Ideea unui venit de bază universal nu e nouă. A fost deja testată, chiar cu succes pe alocuri. În timp ce unele state se opun, unul se pregătește să o implementeze în cel mai scurt timp.

Ție ți-ar surâde să ai un venit indiferent dacă muncești sau nu? Să nu mai fi nevoit să cauți locuri de muncă în Satu Mare sau oriunde altundeva?

Dar să vedem întâi cum a fost întâmpinată ideea în lume.

Un proiect pilot în cadrul căruia mai multe persoane din provincia canadiană Ontario au primit bani de la stat necondiționat, așa-numitul venit de bază universal, a avut rezultate pozitive, chiar și în condițiile în care a fost încheiat prematur, arată un studiu recent.

O echipă de cercetători de la Universitatea McMaster și Universitatea Ryerson a realizat un sondaj în rândul a peste 200 de participanți la programul care s-a desfășurat între 2017 și 2019. Rezultatele sondajului arată că participanții au devenit mai fericiți și mai sănătoși și mulți dintre ei au continuat să muncească deși aveau un venit asigurat.

Astfel, aproape 80% dintre respondenți au spus că starea lor generală de sănătate s-a îmbunătățit în perioada în care au participat la acest program. Mai mult de jumătate dintre ei au redus consumul de tutun, iar 48% pe cel de băuturi alcoolice. În ceea ce privește sănătatea mintală, 83% dintre ei au apreciat că s-au simțit mai puțin stresați sau anxioși, iar 81% au spus că au căpătat mai multă încredere de sine.

Alte rezultate comunicate de participanți au fost îmbunătățirea dietei, o mai mare stabilitate în ceea ce privește traiul zilnic și mai puține vizite la medic. Pentru 66% dintre ei, programul a contribuit la îmbunătățirea relațiilor cu membrii familiei.

De asemenea, aproape trei sferturi dintre cei care aveau un loc de muncă înainte să între în program au continuat să muncească, mulți dintre ei reușind chiar să obțină joburi mai bune. În același timp, jumătate dintre cei care au renunțat la serviciu au decis să-și completeze studiile.

Programul în valoare de 150 de milioane de dolari a fost lansat în 2017 și trebuia să se desfășoare pe o perioada de trei ani, de-a lungul căreia 4.000 de persoane cu venituri reduse urmau să primească în jur de 12.000 dolari de persoană pe an, fără nicio condiție. În iulie 2019, guvernul a decis să anuleze programul, ministrul pentru Servicii Sociale de la acea vreme argumentând că acesta nu reușește să-i ajute pe oameni să devină „contribuabili independenți la economie”.

Spania va deveni prima țară din Europa care introduce „venitul de bază universal”

Spania, însă, plănuiește să introducă un venit de bază universal (UBI) „cât de repede se poate” pentru a reduce impactul epidemiei de coronavirus.

Nadia Calvino, ministru al Economiei și vicepremier, a declarat că decizia are ca scop sprijinirea familiilor pe durata pandemiei, dar că este o ambiție a guvernului ca acest venit de bază universal să devină „un instrument permanent”.

Dacă acest sistem va fi implementat cu succes, Spania va deveni prima țară din Europa care va distribui aceste plăți la nivelul întregii populații, pe termen lung.

Spania este a doua cea mai lovită țară de pandemie din lume.

Economia țării s-a oprit în loc odată cu starea de alertă introdusă pe 14 martie. Școlile, magazinele și restaurantele au fost închise, iar populația are voie să-și părăsească locuința doar pentru a cumpăra alimente sau a merge la locul de muncă.

Dar ce înseamnă venitul de bază universal (UBI)? Este o plată regulată făcută de stat fiecărui cetățean. Suma de bani primită de oameni diferă în funcție de factori demografici, precum vârsta.

Cu excepția Iranului, care a introdus venitul de bază universal în 2011, majoritatea țărilor care au testat acest sistem au făcut-o doar pe grupuri mici de oameni sau într-un interval limitat.

Cel mai amplu proces de testare a fost desfășurat de Finlanda și a durat aproape doi ani de zile. Încheiat în februarie 2019, acesta a prevăzut ca fiecare șomer finlandez să primească o plată lunară de 560 de euro.

Cercetătorii care au desfășurat acest experiment au descoperit că beneficiarii au devenit mai sănătoși și mai fericiți, însă ajutorul nu i-a stimulat să caute mai intens un loc de muncă.

O idee controversată

Acordarea unei sume de bani necondiționate către toți cetățenii este o idee controversată. Elveția a vrut să facă la fel, în 2016, dar planul n-a putut fi pus în aplicare. În urmă cu aproape patru ani și neconstrânși de vreo pandemie, elvețienii au organizat un referendum în care i-au întrebat pe cetățeni dacă sunt de acord cu introducerea unui venit de bază pentru toți, salariați sau șomeri.

Se vorbea, la acel moment, despre un proiect unic în lume, din moment ce niciun guvern nu avea așa ceva. Iar planurile au fost repede oprite: aproximativ 78% dintre cetățenii elvețieni au respins ideea.

Motivul? Un astfel de venit ar putea descuraja munca și i-ar putea face pe mulți să stea acasă. Chiar dacă primesc, să zicem, mai puțini bani decât salariul minim pe economie, îi primesc fără să facă nimic. Astfel, scade numărul salariaților, statul pierde bani din taxe și impozite și, pe termen lung, ar avea nevoie de un miracol economic pentru a susține un astfel de plan.

Dezavantaje

O astfel de idee apăruse, prin 2018, și-n Germania, cea mai puternică economie a Europei. Acolo, existau unele voci care susțineau apăsat că multe joburi vor dispărea din cauza roboților. În acest context, puneau presiune pe guvern și cereau introducerea unui venit de bază universal.

Numai că sindicatele germane s-au opus puternic unui astfel de experiment, considerând că ideea este greșită din mai multe puncte de vedere. „Munca este crucială pentru a structura viața de zi cu zi a oamenilor și pentru a asigura coeziunea lor socială, pentru că oamenii nu sunt fericiți stând acasă și primind bani pentru a nu face nimic”, susțineau acestea la acel moment.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!