Cauți joburi în Craiova sau altundeva? Greșeli de neiertat la interviu

Ultimul update Vineri, 07 februarie 2020, 16:08
Dacă ești în situația de a cauta joburi în Craiova sau în oricare alt loc din România, iar scrisoarea de intenție și CV-ul au primit un feedback bun și ai obținut un interviu de angajare, pasul următor este să te descurci la interviu.

Câteva lucruri de care ar trebuie să țîi cont în acest moment-cheie

Din păcate, există greșeli pe care mulți le fac din neștiință sau pentru că nu sunt foarte atenți ori subestimează persoană/persoanele din față lor. Uite ce să nu faci și de ce să ții cont:

Prezența neîngrijită la interviu. Aspectul va deranja intervievatorul, care va considera că nu acorzi suficient interes job-ului.

Lipsa de punctualitate. În cel mai rău caz, anunță că este posibil să întârzii 5 – 10 minute.

Criticarea fostului angajator. Va crea impresia că vei continua aceeași practică și că vei vorbi la fel despre actualul angajator, atunci când vei părăsi compania.

Lipsa de interes și aroganța

Lipsa obiectivelor și a scopurilor și imposibilitatea de a enunța realizările profesionale

Accentul exagerat pe aspectul financiar și corelarea acestuia cu criterii care nu țin de job: existența unor credite, limitele salariale practicate în piață etc. Angajatorul vrea să știe ce poți face tu și ce plus valoare aduci companiei, nu ce credite ai. Acestea pot denota chiar lipsa ta de organizare și prevenție în organizarea vieții personale.

Indecizia. Nu te prezența la un interviu dacă nu eșți decis încă de schimbarea pe care vrei să o faci. “Testarea” pieței, doar pentru a vedea ce joburi mai sunt disponibile, fără un obiectiv clar, va frustra angajatorul (care își pierde astfel timpul) și îți va elimina șansele viitoare de colaborare.

Top 5 motive frecvente pentru care un candidat este respins în urmă unui interviu

Cadidatul nu corespunde cu cerințele profesionale ale postului

Candidatul nu se potrivește din punct de vedere al skills-urilor personale (de foarte multe ori acestea primează în față expertizei profesionale)

Așteptări salariale exagerate sau care depășesc bugetul companiei

Atitudinea candidatului

Lipsa de seriozitate, interes și implicare.

Care este numărul maxim de interviuri pentru același post, la aceeași companie, prin care poate trece un candidat

În general, numărul interviurilor depinde de structura companiei și de procedurile acesteia.

Dacă discutăm despre o societate care nu are department de HR și persoană de decizie este, de exemplu, general managerul, după 2 interviuri decizia este luată.

Dacă ne raportăm la o companie multinațională, cu multe proceduri și linii ierarhice, ajungem și la 5 interviuri pentru același post. Așa că, răbdare multă!

Ce poți face să-ți măreșți șansele de reușită

Ai grijă să ajungi la timp, relaxat și pregătit pentru interviu. Nu există nicio scuză pentru întârzierea la un interviu. În lipsa unui dezastru, încearcă să ajungi cu câteva minute înainte de interviul programat.

Sosirea un pic mai devreme este, de asemenea, o șansă de a observa dinamica locului de muncă.Cu o zi înainte de interviu, pune într-un dosar copii ale CV-ului și a listei de referințe. Dacă ai un portofoliu sau mostre ale muncii tale, adu-le și pe acestea.

În cele din urmă, amintește-ți să ai ceva de scris la tine și un carnețel sau o agendă pentru a notă lucruri.

Nu uită să-ți închizi telefonul mobil!

Ai grijă la prima impresie!

Atunci când mergi la un interviu, ai grijă să fii politicos și să saluți cordial pe toți cei pe care îi întâlneșți, de la cel care te ajută să parchezi, recepționer, până la managerul cu care urmează să susții interviul.

Angajatorii sunt adesea curioși de modul în care solicitanții de locuri de muncă tratează membrii personalului, iar locul de muncă ar putea să depindă de modul în care interacționezi cu oamenii înainte de a ajunge la biroul cu pricina.

Când a venit vremea interviului, trebuie să faci impresie bună încă de la început. De obicei, intervievatorii pot face o selecție a candidaților încă de la ușă.

Îmbracă-te corespunzător, fii mai devreme la ușa intervievatorului și, când acesta din urmă salută și, eventual, zâmbește, ai grijă să ai contact vizual cu el și să-i oferi o strângere de mână fermă, dar nu zdrobitoare.

Reține faptul că a avea o atitudine pozitivă și a-ți exprima entuziasmul pentru locul de muncă și angajator sunt vitale în etapele inițiale ale interviului. Studiile arată că managerii iau decizii critice cu privire la solicitanții de locuri de muncă încă din primele 20 de minute ale interviului, uneori mult mai repede.

Atitudinea câștigătoare: optimist, entuziast, sigur pe sine, concis, autentic

Odată ce începe interviul, cheia succesului este calitatea și livrarea răspunsurilor. Scopul tău ar trebui să fie întotdeauna autenticitatea, răspunzând în mod sincer întrebărilor din cadrul interviului.

În același timp, obiectivul tău este să ajungi la pasul următor, așa că vei dori să oferi răspunsuri concentrate, care să îți arate abilitățile, experiența și să te facă să pari omul potrivit la locul potrivit. Furnizează exemple solide de soluții și realizări, dar păstrează-ți răspunsurile scurte și la obiect.

Prin pregătirea răspunsurilor la întrebările comune de interviu, vei evita, în mod ideal, răspunsurile lungi, care pot deranja intervievatorii.

Amintește-ți de importanța limbajului corpului

Răspunsurile tale la întrebările intervievatorului sunt foarte importante, dar nu trebuie să uiți nicio secundă de limbajul corporal. Acesta poate distrage atenția, așa că nu exagera cu mișcările mâinilor în timp ce furnizezi informații despre tine.

Formele eficiente ale limbajului corpului includ zâmbetul, contactul vizual și ascultarea activă.

Formele dăunătoare ale limbajului corpului includ vorbitul în șoaptă, privirea în depărtare, jocul cu pixul sau cu părul, atingerea feței sau fâțiâitul în scaun.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!