Amy Schumer, despre boala cronică pe care o are și care afectează milioane de femei la nivel global. „Luni în șir mă plâng de durere!”

De Raluca Vițu, pe

Actrița de comedie Amy Schumer (41 de ani) a vorbit deschis despre problema severă de sănătate pe care o are, o boală care afectează milioane de femei la nivel global.

Vedeta suferă de endometrioză – o boală ce poate afecta femeile și duce la infertilitate. Afecțiunea este cronică și se caracterizează prin prezența țesutului endometrial (care căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare menstruație) în afara cavității uterine. Afecțiunea este, de cele mai multe ori, dureroasă și poate duce la infertilitate, apariția chisturilor, la probleme pelviene sau la lipirea organelor (pentru că țesutul endometrial nu mai este eliminat în timpul menstruației), notează site-urile de specialitate.

„Am suferit atât de mult!”

Amy Schumer a vorbit despre endometrioză, pe care o numește “o boală singuratică”, într-un clip difuzat înainte de documentarul “The Checkup With Dr. David Agus”, pe postul Paramount Plus. Actrița a spus că experiența ei cu boala a fost foarte dificilă.

Amy Schumer, despre boala cronică pe care o are și care afectează milioane de femei la nivel global. "Luni în șir mă plâng de durere!"Icon photoVEZI GALERIA FOTO (1 / 7)

„Am suferit atât de mult… Toată viața, nu doar în săptămâna menstruației. Luni la rând mă plâng de durere. Este o durere pe care nu o poți vedea și există tendința de a crede mereu că femeile sunt dramatice și de aceea se plâng mereu”, a explicat ea, potrivit Whasington Post.

Citeşte şi: Amy Schumer, amenințări cu moartea după o glumă făcută la gala Premiilor Oscar

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), boala afectează, la nivel global, aproximativ 10% dintre femei.

„Doar o săptămână pe lună nu am dureri!”

Boala este adesea diagnosticată greșit din cauza simptomelor sale variabile și pentru că în multe țări „furnizorii de asistență medicală nu sunt conștienți de faptul că durerea pelviană supărătoare nu este normală”, au spus reprezentanții OMS.

„Doare pur și simplu și este, într-adevăr, o boală singuratică”, a spus Schumer.

Ea a adăugat că experimentează doar o „săptămână pe lună” când nu are „dureri semnificative”. În ciuda acestui fapt, actrița a spus că încă încearcă să „realizeze” și să își continue viața într-un mod cât mai normal.

Endometrioza nu are leac, iar tratamentul se bazează în mod normal pe ameliorarea simptomelor acesteia.

Citeşte şi: Amy Schumer a fost nevoită să îi schimbe numele fiului ei

Anul trecut, Schumer le-a spus fanilor ei într-un videoclip postat pe Instagram că i s-au îndepărtat apendicele și uterul ca urmare a afecțiunii. Societatea poate fi deseori disprețuitoare sau „etichetează femeile ca fiind slabe” dacă se plâng de durere, a adăugat ea.

„Ni se spune de atâtea ori  că suntem enervante, dramatice și toate aceste lucruri. Și nu suntem. Durerea mea este reală, durerea ta este reală – trebuie să ne susținem.” – a mai spus actrița.

Ea s-a plâns, de asemenea, că nu există mai multe fonduri sau cercetări pentru găsirea unui remediu pentru această boala cronică.

Boala poate afecta fertilitatea

Schumer, care este rudă cu liderul majorității din Senat, Charles E. Schumer (D-N.Y.), a spus în cel mai recent clip că s-a simțit “mai bine imediat”  și ca o „persoană nouă” după intervenția chirurgicală de scoatere a uterului.

Citeşte şi: Amy Schumer, actrița care arată ce înseamnă să fii mamă cu adevărat

„Multe femei cu endometrioză rămân însărcinate. Dar, s-ar putea să le fie mai greu să rămână însărcinată”, au declarat reprezntanții Biroului pentru Sănătatea Femeii.

Schumer a născut un fiu, în 2019, și și-a documentat experiențele într-o emisiune numită „Așteptând Amy”.

Foto – Hepta / Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!