Este certificatul verde discriminatoriu? Președintele CNCD: „Drepturile și libertățile se pot limita pentru protejarea sănătății publice”

De Unica.ro, pe

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a vorbit într-un interviu exclusiv la Digi24 despre certificatul verde – mai exact, dacă acesta este discriminatoriu sau nu.

Președintele CNCD a subliniat că certificatul verde nu reprezintă discriminare, întrucât drepturile și libertățile pot fi, din punct de vedere constituțional, limitate, atunci când stă la mijloc protejarea sănătății publice.

„Articolul 53, alineatul 1 din Constituție arată foarte clar că drepturile fundamentale și libertățile omului pot fi limitate și enumeră condițiile în care pot fi limitate”, a spus el. „Prima condiție de formă este că aceste limitări trebuie să aibă loc, citez, numai prin lege. Ceea ce se întâmplă în România, astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu în zona de HoReCa sau pentru accesul în instituții publice printr-un act administrativ, adică hotărâre de guvern, este nelegală. Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, nu este de competența Curții Constituționale”.

Csaba Asztalos a mai adăugat că dreptul la viață primează în fața a orice altceva. „Da, am dreptul să merg la mall, că văd că e o mare problemă, de a merge la mall, dar ar fi bine să fiu în viață când merg sau când am ieșit să rămân în viață, să nu fie consecințe asupra vieții mele”, a zis el. „Aici este foarte clar că dreptul la viață privată, dreptul la muncă sau dreptul la întrunire pot fi limitate”.

Citește și: Medic român din Franţa: „Cei cu idei ciudate despre vaccin au avut acces limitat la emisiuni TV”

Citește și: Medic ATI: „În zilele acestea se stinge o întreagă generaţie de bunici”

Citește și: Comuna din România cu 80% din populație vaccinată și zero cazuri de COVID-19

Citește și: Două centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi deschise non-stop în București

Expertul a dat exemplul altor țări: „Avem decizii nenumărate deja, Consiliul Constituțional din Franța, pe introducerea certificatului verde, s-a pronunțat și le-a declarat constituționale și nediscriminatorii; în Italia avem o decizie, săptămâna trecută, prin care vaccinarea anti-Covid în sistemul medical este obligatorie și Consiliul de Stat din Italia le-a declarat ca fiind constituționale, spunând că statul a realizat un just echilibru între nevoia de protecție a sănătății publice și a vieții oamenilor în raport cu viața privată, pentru că este o intruziune când obligi pe cineva să se vaccineze și a declarat aceste vaccinuri ca fiind corecte, valabile”.

Concluzia lui Csaba Asztalos este că nicio instituție nu poate contesta rezultatele cercetărilor științifice: „Dacă OMS, INSP-ul nostru, instituțiile de la nivelul UE spune că sunt patru vaccinuri care sunt autorizate și, științific, am o diferență între cei care se vaccinează și cei care nu se vaccinează, respectiv au trecut prin boală, în sensul în care cel care a trecut prin boală și are o anumită perioadă și cel care s-a vaccinat transmit sau iau boala într-un procent substanțial mai mic decât cel nevaccinat și efectele unei posibile infectări sunt total diferite. 95% dintre cei internați în România sunt nevaccinați, iar la decedați avem același procent”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!