Un vaccin românesc anti-coronavirus, în testare, la Timișoara. Când va fi gata

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 31 martie 2020, 13:37

La nivel global, numărul deceselor provocate de noul coronavirus și al persoanelor infectate crește alarmant, dar iată că există și vești bune în aceste vremuri îngrijorătoare prin care trecem. Medicii de specialitate din România fac tot posibilul să găsească un mod de prevenire a viruslui ucigaș, în cel mai scurt timp posibil.

Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, șeful centrului de cercetări Oncogen, din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, și echipa sa au făcut o serie de pași importanți cu privire la producerea unui vaccin pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul cocornavirus.

Citeşte şi: Poate coronavirusul să treacă prin masca de protecție? Ce spun specialiștii

„Am să încep mai întâi cu o mică explicație. Situația, unică în ultima sută de ani prin gravitate, obligă toți oamenii care au resurse și capacitatea de a contribui cu ceva pentru a ameliora aceaste lucruri grave pe care le traversăm, îi obligă să facă un efort. Noi la Timișoara, având un centru din fonduri europene foarte bine dotat, probabil unul dintre cele mai bune din țară, și având experiență în terapia cu vaccinuri, în cancer, în sensul de studii, am hotărât că această experiență a dezvoltării de vaccinuri în cancer poate fi translatată în ceea ce se cheamă vaccinarea în cazul unui virus. (…) Dezvoltarea prototipului a fost oarecum gata la sfârșitul lunii ianuarie, după care am început să comandăm componentele vaccinului – un amestec de 15 proteine – în străinătate și am început testarea lor, exact cum fac zeci de alte laboratoare, la ora actuală, în lume. (…) După ce vom termina testele pe celule umane, în vreo trei săptămâni, vom putea avea primele rezultate privind eficiența”, a spus doctorul Virgil Păunescu, directorul Oncogen, potrivit digi24.ro.

Întrebat de jurnaliștii Digi24 dacă vom avea un astfel de vaccin în cel mult un an, doctorul a spus că, în acest sens, multe lucruri depind de autorități.

„Da. Noi ne-am dat termene mai strânse, dar adevărul este că lucrurile depind de modul în care se mișcă autoritățile pentru că avem nevoie de aprobări. Nu putem face experimente fără acordul Agenției Medicamentului”, a încheiat dr. Păunescu.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!