Pro si contra vaccinului anti-gripal

De Stela Moisescu, pe

Daca ai gripa si te duci la doctor iti trece in sapte zile. Daca nu te duci, iti trece intr-o sapatamana. Dar daca faci vaccin antigripal, ce se intampla?
Crezi ca vei scapa de febra si nas rosu cu o intepatura? Ei bine, lucrurile nu sunt asa de simple. Vaccinarea antigripala are plusuri, dar si minusuri. Consulta-le in continuare pentru a lua cea mai buna decizie sezonul acesta, cand gripa bate la usa.

Ce are vaccinul si nu au medicamentele?

Cel mai mare avantaj al vaccinului antigripal este faptul ca impiedica aparitia simptomelor de gripa, in timp ce medicamentele doar le trateaza. Cum asa? Vaccinul nu lasa virusul gripal sa actioneze in organism (sa creeze simptomele specifice) pentru ca odata ajuns in corpul tau, vaccinul iti dezvolta anticorpii care te apara impotriva gripei.  Gripa trece si fara tratament tocmai datorita anticorpilor creati in timpul bolii, care lupta si te apara de virus.  Iar vaccinul nu face decat sa iti dezvolte acesti anticorpi pentru ca tu sa nu simti efectele gripei cand prinzi virusul.

Cum creeaza vaccinul anticorpi?

Gurile rele spun ca vaccinurile antigripale contin virusul gripal si astfel toti cei care se vaccineaza devin purtatori ai virusului pentru o perioada (pana se dezolta anticorpii) lucru care poate produce epidemii de gripa.  Acest lucru este „pe jumatate adevarat, dar complet fals”! La fabricarea vaccinului, se separa o fractiune a virusului gripal (cea care declanseaza in mod normal la orice om anticorpii) numita antigen. Antigenul este o componenta a vaccinului care odata intrata in organismul tau iti creeaza anticorpii specifici gripei, dar fara sa te imbolnavesti de gripa. Iar aceasta fractiune nu este transmisibila de la om la om.

Cat de eficient este vaccinul?

Orice sezon aduce cu sine anumite „tulpini de virus gripal”. Mai clar, antigenul din virus difera de la sezon la sezon. Asa ca trebuie inventat un vaccin care sa contina o fractiune asemanatoare cu antigenul din virus. Si asta in fiecare sezon! Doar asa vaccinul poate dezvolta in corpul tau anticorpii potriviti virusului gripal care circula intr-un sezon. Dar acest lucru este practic imposibil.

Schimbarea virusului de la sezon la sezon nu poate fi prevazuta de doctori! In laboratoare se foloseste antigenul virusului din sezonul anterior pentru ca virusul nu sufera mari schimbari de la un sezon la urmatorul. Sau se aproximeaza care vor fi tulpinile de virusi ce s-ar putea dezvolta mai mult in viitorul sezon, si aceste tulpini sunt inglobate in vaccinul antigripal.

In cazul in care antigenul folosit in vaccin se aseamana cu antigenul virusului gripal actual atunci eficacitatea vaccinarii este de 70-90 %. Tocmai pentru ca medicii nu pot prezice ce structura va avea virusul gripal in sezonul urmator sunt sanse ca eficienta vaccinarii sa scada sub 50%.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!