Un sfert dintre români sunt obezi

De Erika Chivu pe

Jumătate dintre români au probleme de greutate, iar un sfert sunt obezi. Doar 10% cer ajutorul medicului. De vină sunt obiceiurile alimentare greşite, dar şi nivelul de trai scăzut.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra cazurilor tot mai numeroase de obezitate în rândul adolescenţilor români, care sunt atraşi din ce în ce mai mult de junk food, calculator şi televizor, neglijând beneficiile unui stil de viaţă sănătos.

În ce priveşte adulţii, aceştia sunt mai preocupaţi de buget decât de sănătatea lor şi aleg alimentele cele mai ieftine care sunt şi cele mai periculoase pentru sănătate: mezeluri de slabă calitate şi carne foarte grasă.

La fel de grav este că 38% dintre români sar peste micul dejun, prima lor masă fiind prânzul, la care servesc… ceapă. Pentru 36% dintre noi aceasta reprezintă principalul aliment, atât la masa de prânz cât şi la cină. Pe locul doi se află cartofii, preferaţi de 29% dintre români. Dintre felurile de mâncare gătită, românii aleg ciorba, de legume sau cu carne. Acestea sunt rezultatele unui studiu comandat de Maggi şi realizat de Research International.

Potrivit statisticilor OMS, majoritatea obezilor sunt femei, categoria de vârsta cea mai afectată fiind 55-64 de ani. Organizaţia avertizează că obezitatea este un important factor de risc pentru diabetul de tipul II, bolile cardiace, atacul vascular cerebral, osteoartrită şi diferite tipuri de cancer (endometrial, mamar, de colon).

În lume sunt aproximativ 350 de milioane de obezi şi peste un miliard de supraponderali. 2,5 milioane de oameni au murit din cauza afecţiunilor legate de obezitate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro