Suplimentele cu enzime îţi uşurează digestia

De Erika Chivu, pe

Suplimentele cu enzime digestive promit să îţi uşureze digestia, înlăturând balonarea, greaţa şi alte neplăceri, inclusiv atunci când iei mese copioase.
Rolul sistemului digestiv este acela de a descompune alimentele în substanţe mai simple, ce pot fi asimilate. Pentru asta foloseşte enzimele, proteine care grăbesc procesele biochimice din organism.

Acestea sunt secretate de patru organe diferite: glandele salivare, stomacul, pancreasul şi intestinul subţire. Fiecare organ eliberează o anumită combinaţie de enzime care este necesară într-un anumit moment al digestiei.

Digestia depinde în mare măsură de existenţa enzimelor digestive. Dacă lipseşte una din ele este suficient ca să nu poţi mânca un aliment. De exemplu, daca intestinul subţire nu secretă în cantităţi suficiente enzima numită lactază, persoana respectivă are intoleranţă la lactoza. Asta înseamnă că lactoza nu poate fi digerată, iar urmările sunt cunoscute: balonare, diaree, dureri de stomac, greaţă.

Pentru o digestie corectă, este nevoie ca toate enzimele să fie secretate în cantităţi suficiente. Numai că, spun unii specialişti, datorită alimentaţiei greşite, sistemul digestiv nu mai poate lucra la capacitate maximă, deci este posibil ca anumite enzime să nu fie secretate în cantităţi suficiente.

Simptomele sunt mai puţin evidente decât în cazul intoleranţelor şi ar putea fi puse pe seama altor probleme. E vorba de balonare, gaze, senzaţie de stomac prea plin, lipsă de energie, kilograme în plus.

Pentru a le combate s-a „inventat” suplimentarea cu enzime digestive, care se face prin intermediul unor medicamente. Se pare că acestea aduc în sistemul digestiv o combinaţie de enzime care uşurează întregul proces de digestie. Nu numai că scapi de simptomele neplăcute dar ai putea să mănânci mai mult decat ai nevoie fără să suferi după masă.

Ba chiar, spun unii producători, suplimentele cu enzime digestive ajută şi la slăbit, pentru că obezitatea ar fi provocată, printre altele, de o digestie deficitară.

Suplimentarea cu enzime este încă un subiect controversat, adversarii teoriei susţinând că digestia este un proces prea complicat pentru a-l putea influenţa atât de uşor. Suplimentele sunt sub formă de pastile care, odată ajunse în stomac, sunt descompuse de acizi şi de enzimele naturale, secretate de organism.

Nu se ştie dacă enzimele sintetice pot supravieţui acestui proces, iar dacă supravieţuiesc nu se ştie dacă pot ajunge acolo unde este nevoie de ele. De fapt, nu se ştie dacă sistemul digestiv recunoaşte aceste suplimente ca fiind enzime sau dacă le elimină că pe orice altă substanţă care nu e necesară.

Pe de altă parte, mulţi dintre cei care suferă de intoleranţă la lactoză spun că se simt mai bine când iau pastile cu lactaza, enzimă pe care corpul lor nu o poate produce.

Unde este adevărul nu putem şti deocamdată. Dacă simţi că digestia ta nu este tocmai corectă, poţi încerca suplimentele cu enzime sintetice, bineînţeles, cu condiţia să nu existe contraindicaţii şi după consultarea medicului.

Ce am găsit la farmacie:

Suplimentele cu enzime îţi uşurează digestia

Digenzym forte – preţ recomandat: 10,52 lei

Combinaţie de fermenţi naturali şi enzime digestive (pancreatină, lipază, pectină, papaină, pepsină, betaină).

Uşurează digestia, recomandat în tulburari digestive datorate excesului alimentar, balonări, colite.

Bil Plus – preţ recomandat: 9,26 lei
Indicat în indigestie, flatulenţă, tulburări provocate de excesul alimentar, conţine săruri biliare şi enzime digestive.

Zymogen – preţ aproximativ: 7 lei

Indicat în flatulenţă, dispepsie şi insuficienţă pancreatică. Conţine pepsină, lipază, amilază, hemicelulază.

Panzcebil – preţ aproximativ: 7 lei
Conţine fermenţi digestivi pancreatici, celulaze şi acizi biliari, indicat, printre altele, în tulburări digestive prin exces alimentar, intoleranţă la grăsimi, tulburări digestive în tratamentul cu sulfamide sau antibiotice.

Try-Enzymes – preţ aproximativ: 8 lei

Conţine enzime pancreatice, extract de papaya şi extract liofilizat de aloe vera. Este indicat în dispepsii, colite, meteorism, tulburări digestive prin exces alimentar.

Mezym Forte – preţ aproximativ: 17 lei
Conţine enzime pancreatice. Indicat în tulburări de nutriţie, meteorism, tulburări în sistemul hepato-biliar, administrarea de alimente greu digerabile, eliminarea gazelor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro