Studiu: De ce femeile au migrene mai des decât bărbații

De Amelia Matei, pe
Se întâmplă să auzim în jurul nostru că se plâng de migrene mai mult femeile, decât bărbații, motiv pentru care această suferință este asociată, în general, cu sexul frumos. Ei bine, un studiu a găsit și explicația pentru care urmașele Evei au mai des aceste probleme, comparativ cu partenerii lor.

Cercetările demonstrează că numărul femeilor care suferă de migrene este de patru ori mai mare decât al bărbaților care au această problemă. De asemenea, din această cauză femeile sunt mai predispuse bolilor cardiace și atacurilor cerebrale, afecțiuni care le pot fi fatale.

În cadrul unui studiu realizat pe 115 femei cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, pe o perioadă de 22 de ani, 50% dintr-un procent de 15% dintre cele care aveau migrene au dezvoltat boli de inimă.

Oamenii de știință nu au putut stabili cu exactitate legătura dintre durerile de cap și afecțiunile cardiace, dar este posibil ca acestea să fie determinate de genetică, inflamații sau probleme ale circulației.

Citește și: Pisicile pot detecta și vindeca boli. Iată explicația!

Alte observații ale cercetătorilor au arătat că există, de asemenea, o legătură între hormoni și migrene, lucru pe care aceștia îl bănuiau de multă vreme. Este binecunoscut faptul că migrenele sunt prezente la majoritatea femeilor în perioada premenstruală, în general cu două zile îaninte de ciclu.

Acest din urmă studiu a fost realizat în rândul a 114 femei care se confruntă frecvent cu migrene și 223 de femei care nu au mai niciodată această durere. Participantele au fost puse să țină un jurnal în care să scrie exact în ce zile au avut dureri de cap, pe toată perioada celor 28 de zile a ciclcului menstrual. Au aflat astfel că persoanele care au des dureri de cap au și scăderi mari ale nivelului de estrogen înainte de menstruație, în timp ce femeile care nu suferă de migrene nu au această problemă.

Citește și: 5 metode rapide să scapi de migrene

Lipsa estrogenului este un posibil motiv al migrenei. Este totuși puțin probabil ca fluctuația nivelului de estrogen, fără existența altor factori, să determine migrenele, dar poate fi un factor care le provoacă”, spune unul dintre autorii studiului Nanette Santoro, de la Școala de Medicină, din cadrul Universității Colorado.

Santoro mai explică faptul că bărbații nu experimentează aceeași fluctuație de hormoni masculini, așa cum se întâmplă în cazul femeilor, lună de lună.

Femeile care au migrene influențate fiind de fluctuațiile de hormoni – iar majoritatea chiar sunt determinate de aceste variații, vor avea mult mai multe dureri de cap comparativ cu bărbații care suferă, în general, de migrene”, mai spune Santoro.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!