Studiu: Cât timp rămân contagioși bolnavii de Covid-19

De Raluca Vițu, pe

Cercetătorii germani au studiat un grup de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus pentru a stabili momentul în care o persoană diagnosticată cu COVID-19 poate fi externată, fără teama că va răspândi virusul mai departe.

La finalul studiului organizat de clinicile Charité din Berlin şi Schwabing din Munchen, în colaborare cu Institutul de Microbiologie al Armatei Germane, experții au ajuns la concluzia că pacienţii COVID-19 nu mai sunt contagioşi când analizele de laborator ale probelor recoltate din zona nazofaringiană şi fluidele expectorate prin tuse prezintă mai puţin de 100.000 de exemplare ale genomului virusului.

Citeşte şi: Cercetătorii de la Harvard: „Nu scăpăm de pandemie până în 2022”

Roman Wölfel, directorul Institutului de Microbiologie al Armatei Germane, a ajuns la concluzia că încărcătura virală ridicată din faringe, imediat după apariţia primelor simptome, indică faptul că pacienţii care au COVID-19 devin rapid contagioşi, chiar înainte să conştientizeze că sunt bolnavi.

 „Capacitatea de infecţie a pacienţilor cu COVID-19 pare să depindă de încărcătura virală din faringe sau plămâni. Acesta este un factor important în decizia privind momentul în care un pacient poate fi externat cât mai repede în cazul unui deficit temporar de paturi libere”, a adăugat Wölfel, conform Agerpres.

Cercetătorii germani au mai stabilit că noul coronavirus se multiplică, probabil, şi în tractul gastrointestinal, deşi nu au detectat prezenţa virusului în materiile fecale ale pacienţilor. Mai mult, nu au detectat virusul nici în sângele sau urina pacienţilor.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!